iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Търговете за лекарства вече няма да се провеждат от болниците

Търговете за лекарства вече няма да се провеждат от болниците 02_1423736827

Ще спрат една от най-честите корупционни практики в болниците. Търговете за лекарства за лечебните заведения вече няма да се провеждат от ръководствата им, а от централен орган към здравния министър. Това предвижда Концепция за централен орган за възлагане на обществени поръчки в сектор "Здравеопазване", приета вчера от Министерския съвет.

Документът е разработен от МЗ съвместно с Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР.

От години болниците като търговски дружества си осигуряват сами нужните им медикаменти и медицински изделия. Допреди няколко години на централна доставка от здравното министерство бяха оставени само медикаментите за онкологични заболявания, ваксините и лекарствата за лечение на СПИН, но при първия кабинет на ГЕРБ и онкопрепаратите преминаха на доставка чрез търгове от самите болници, а здравната каса пое плащането им. В резултат бюджетът на лекарства за рак скочи от 57 млн. лв. на 175 млн. лв., като разликата в цените на едно и също лекарство в различните болници стигна до 400 лв. Болниците са сред възложителите на обществени поръчки, които допускат най-много нарушения на закона и най-много злоупотреби, сочи анализът на БОРКОР.

Идеята е в бъдеще специално звено в здравното министерство да прави централизирано възлагане на обществени поръчки, при които да се сключват рамкови споразумения за доставка на медикаменти. В самите споразумения ще бъдат описани и цените, и количествата на договорените препарати. Плащането им обаче отново ще става за сметка на болниците, т.е. в МЗ няма да има бюджет за медикаменти. Търговете ще се провеждат през интегрирана информационна система - онлайн платформа за електронна търговия. Тя тепърва ще се изгражда. Първоначално ще се провеждат процедури за възлагане на обществени поръчки само от името и за сметка на болниците, включително и частните. На втори етап се предвижда МЗ да поръчва лекарства и за медицински центрове и поликлиники, а впоследствие - да се разшири и обсегът на стоките, обхванати в електронния каталог - например медицински изделия и услуги.

Целта на централизираните търгове е да се намалят цените на лекарствата поради големия обем договаряни количества, обясняват от БОРКОР. "Разширеното използване на електронни способи и средства и интегрирането на платформата със съществуващите електронни регистри ще допринесе в значителна степен за ефективното противопоставяне и недопускане на корупция в сектора", смятат оттам.

ЧЕЛЕН ОПИТ

Строго централизирано е снабдяването с лекарства в Гърция, Дания, Великобритания, Кипър, Малта и за тях отговаря ресорното ведомство, сочи анализът на БОРКОР. В тези страни, където има централизирано възлагане на лекарствени продукти чрез електронна борсова търговия - Гърция, Дания, Великобритания, икономиите са в най-голям мащаб. В Дания всички лекарства за болниците се купуват централизирано от публичната организация AMGROS, която ежегодно чрез централизираното възлагане спестява около 1.6 милиарда датски крони на бюджета. На база рамковите споразумения AMGROS организира онлайн търгове с тайно наддаване, като печели фирмата с най-ниската цена. В случаите, когато болниците подадат оферта за определен лекарствен продукт, съобщението се изпраща до всички търговци и те обявяват публично цените си. Така продължителността на една процедура намалява драстично.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.