iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Тичайте, за да се предпазите от Паркинсон

Тичайте, за да се предпазите от Паркинсон 12_1417440081

Тичането за здраве намалява риска от развитие на болестта Паркинсон. Това показва ново проучване. Шведски учени от Каролинския институт са изчислили, че тичането и редовният спорт могат да намалят опасността с цели 43%.

Специалистите стигнали до това заключение, след като анализирали данни от наблюденията над цели 43 000 пациенти за период от 12 години. Оказало се, че рискът от Паркинсон значително спада, ако се занимаваме със спорт поне шест часа седмично.

Това не е единствената полза от тичането на здраве. Друго ново изследване на хора над средна възраст показва, че джогингът може да помогне при хронични болки и загуба на подвижност в колената и бедрата. Когато пациентите комбинирали тичането с обичайната си физиотерапия, резултатите били много по-добри, макар че се проявявали едва 2 години след началото на лечението. Изследването беше представено в събота в Американския колеж по ревматология в Бостън.

Джогингът може да бъде полезен и за сърцето, показва пък проучване на Колежа за човешки науки в Държавния университет на Айова. Учените показали връзка между краткотрайните тренировки и по-ниския риск от болести на сърдечносъдовата система. Специалистите уточняват, че човек не трябва да тича бързо или дълго, за да подобри здравето си и дори кратък джогинг може да е полезен.

Те обаче са категорични, че трябва да се вземат предвид и други фактори като пушенето и диетата. Въпреки това средната продължителност на живота на участниците в изследването, които редовно тичали за здраве, била три пъти по-висока, независимо от теглото им и дали пушели или не.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.