iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Спряха временно лимитите на болниците

Спряха временно лимитите на болниците 05_1431771231

Върховният административен съд спря временно лимитите на болниците. Изчаква се окончателното си решение след жалба на Български пациентски форум, като магистратите отмениха методиката, с която Мини­стерският съвет наложи през март лимити на изплащането на пари на болниците с 90 до 95% от миналогодишните им бюджети.

Според магистратите Закона за здравното осигуряване здравните заведения са задължени да оказват медицинска помощ на осигурените лица, а определянето на лимити на болниците би могло да доведе до

ограничаване на дейността им

„Определянето на стойностите в рамките на бюджета на НЗОК за болнична помощ ще доведе до незаплащане на определени дейности, извършени от лечебните заведения, и това би довело до настъпване на имуществени вреди за тях”, се казва още в решението.

Маги­стратите констатират още, че разпоредбите биха затруднили или отложили оказването на медицинска помощ, което може да доведе до вреди за пациентите. Съдът приема за основателно мнението на жалбоподателите, че лимитирането на дейността на здравните заведения ще ограничи правото на пациента да се ползва от предпочитана от него болнична помощ в определено лечебно заведение.

“Имам за Вас една лоша новина, а за гражданите една добра. Това, което не можаха да Ви убедят, лекари, организации и опозиция, го каза ВАС - спира лимитите на болниците”.

С тези думи депутатът от БСП Мая Манолова се обърна към здравния министър Петър Москов вчера в парламента. по време на днешния парламентарен контрол. По думите й предложенията на Москов са неприемливи дори и от ВАС. Както „Монитор” вече писа, левицата също

даде решение­то на съд

Левицата го атакува, защото надзорът на касата е взел решение с четири на три гласа, а в Закона за здравното осигуряване е записано, че решения се взимат с минимум пет гласа. След като на въпросното заседание на надзора е бил повдигнат този въпрос, петият глас е бил осигурен по телефона, което според червените е недопустимо.

„Нищо от методиката по никакъв начин не е накърнено и е не е спирала пациент да се лекува там, където е избрал”, заяви от своя страна Москов. По негови думи с текстовете от Закона за здравното осигуряване, които предстоят да влязат в зала след няколко седмици тази методика се прекратява. Той беше категоричен, че повод за притеснение няма.

Двойно повече екипи на Бърза помощ в София

За три месеца има удвояване на реално действащите екипи на смяна в Бърза помощ в София. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Петър Москов по време на парламентарния контрол

„В София имаше 10-12 екипа на разположение, оказващи спешна помощ, сега вече има 24-27 екипа в Центъра за спешна медицинска помощ”, уточни министър Москов. По негови думи подобни мерки се взимат не само в столицата, но и в други градове.

Министърът припомни, че съгласно приетата концепция за развитие на спешната помощ за периода 2014-2020 навсякъде в страната линейка ще пристига до 15 минути след сигнал.

Има 56 нови модерни реанимационни автомобила, каза още Москов. По негови думи тези линейки имат и обучен медицински персонал.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.