iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Спешните медици се разбунтуваха срещу джипитата

Спешните медици се разбунтуваха срещу джипитата 03_1459145559

Спешните медици са на нож срещу джипитата. Причината са обявените от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари протести в страната от днес. Джипита в София, Русе, Враца и Монтана отказват да протестират. Близо 800 медици в двата града няма да затворят кабинетите си и ще продължат да преглеждат пациенти в дните, обявени за ефективни протестни действия от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Те няма да откликнат и на призивите за протести на Българския лекарски съюз, установи репортерска проверка на „Монитор”. Някои дори се шегуват, че ще „стачкуват”, като залепят на вратите си решението на сдружението за ефективни протестни действия.

Днес обаче ще щракнат катинарите на докторските кабинети в Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол.

Лекарите там няма да работят, но ще бъдат осигурени работещи практики, в които медиците ще поемат пациентите на протестиращите си колеги. На вратата на всеки доктор ще бъде сложена бележка къде е най-близкият отворен кабинет, увери председателят на сдружението доц. Любомир Киров.

По график, който се уточнява в момента, до края на седмицата за по един ден в протестните действия ще се включат и докторите от останалите области.

Джипитата са недоволни от заплащането за профилактични прегледи, от служебния рамков договор и твърдят, че увеличението на бюджета за доболнична помощ с 63 млн. лв. на практика не е достатъчно.

Има ли подобряване в здравеопазването за тази една година, че да има увеличаване на средствата? Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на откриването на модернизираната база за предно разполагане в Безмер. Тези пари са на всички данъкоплатци.

Над 3,5 млрд. лв. отиват в здравеопазването

В армията са 1 млрд. лв. Тези момчета нали и те искат, искат и техника, искат самолети – всеки иска. Защо обучава държавата 6 години студенти безплатно за тях? Всички данъкоплатци плащаме да ги изучим да станат лекари и без абсолютно никакъв ангажимент след това отиват в чужбина. Това правилно ли е, попита Борисов. Задържаме ги с 3,5 млрд. в здравеопазването и понеже миналата година не им дадохме да вземат толкова пари от здравната каса. Защото бяха свикнали всяка година, дойде краят на годината, 250, 300, 400 млн. Малко по-скромно, каза още той.

Междувременно с декларация спешните медици от цялата страна и пациентската оргнизация „Заедно с теб” се разграничиха от исканията на сдружението на джипитата и БЛС за оставка на министърa на здравеопазването д-р Петър Москов, обявени преди дни, и заявиха несъгласието си с предстоящите протестни действия, като обявиха, че управата на съсловната организация не ги е съгласувала с тях. От там заявиха, че трудно ще поемат пациентите на общопрактикуващите лекари, и призоваха колегите им да не оставят хората без медицински грижи.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.