iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Спешен пациент може да се лекува навсякъде в ЕС

Спешен пациент може да се лекува навсякъде в ЕС 10_1412860778

Ако е по спешност, пациент може да се лекува във всяка страна на ЕС, когато е здравноосигурен и да бъде обезщетен, ако здравната каса в родината му покрива лечението.

Това реши Европейският съд в Люксембург по дело на румънка, постъпила за лечение в родината си, но в болницата липсвали легла и консумативи. Затова тя решила да отиде на лечение в Германия, още повече, че състоянието й било спешно, предаде БТА.

В решението се посочва, че европейците имат правото да бъдат обезщетени за платено лечение в ЕС, когато са здравноосигурени.

Според съда държавата на постоянно пребиваване не може да откаже разрешение за лечение другаде в ЕС, когато лечението, от което се нуждае пациентът, е сред покриваните от нейното законодателство здравни услуги и когато на територита й пациентът не може да получи това лечение своевременно предвид здравословното му състояние и вероятното развитие на болестта.

"Липсата на лекарства и на медицински материали може да се окаже пречка в държавата по местопребиваване своевременно да бъде получено съответното ефикасно лечение", посочва съдът.

Уточнява се, че невъзможността за лечение трябва да се преценява общо за всички болници в държавата по местопребиваване на пациента, които са в състояние да предоставят съответното лечение, както и предвид срока, в който лечението може да бъде получено своевременно.

Съдът стига до извода, че не може да се откаже разрешението за възстановяване на направените в чужбина медицински разходи, когато липсата на лекарства и медицински материали от първа необходимост е пречка здравноосигуреният гражданин своевременно да получи болнично лечение в държавата по местопребиваване

Източник: dnes.dir.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.