iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Сменили са ръководството на 19 държавни болници

Сменили са ръководството на 19 държавни болници 12_1450852751

От началото на мандата на Петър Москов като здравен министър е сменено ръководството на 19 държавни болници. Това сочи справка на МЗ, като в тях освен нов директор има и нов борд. Отделно в други 19 болници има смени само в борда, а директорът е останал същият. Общо държавните болници са 63.

Нови директори и бордове имат 3 университетски болници - столичните "Св. Иван Рилски" и "СБАЛ по хематология" и плевенската "Георги Странски". Сменено е ръководството в 13 областни лечебни заведения - в Благоевград, Бургас, Варна, Добрич, Перник, Разград, Русе, Смолян, Стара Загора, Хасково, Шумен, Ямбол и "Св. Анна" в София. Нови са ръководствата и на белодробните болници в Роман и Перник и на СБАЛ по лицево-челюстна хирургия.

"Където има влошаване на нивото и качеството на медицинската дейност, занижаване на финансовите показатели, констатирани пропуски и нарушения, където се наруши екипният принцип и доверието между акционерите и управителния орган - е пристъпено към промяна в управлението", мотивираха смените от здравното министерство. В две болници - хематологията и СБАЛ по лицево-челюстна хирургия оставките на директорите са по лични причини.

Според анализ на МЗ за дълговете и финансовото състояние на болниците от средата на 2015 г. съвсем не всички болници с лоши финансови показатели са с ново ръководство и обратното - сменени са директори на болници с добра рентабилност. Областните болници в Ловеч, Пловдив, Александровска болница, ИСУЛ, например, трупат големи загуби, но директорите им не са сменени. От оздравителни програми имат нужда и във Враца, Кюстендил, в "Св. Екатерина" в София, но те явно не включват нов директор. И обратното - "Св. Анна" и "Св. Иван Рилски" в София, болницата в Хасково, университетската в Плевен са посочени като лечебни заведения в добро финансово състояние, но имат нови ръководства. Вероятно най-шумната смяна - тази на директора на "Св. Иван Рилски" Дечо Дечев се обяснява с нарушени екипен принцип и доверие. Директорът на "Св. Анна" Димитър Димитров пък се прости с поста си заради това, че недопустимо голяма част от парите на болницата са били във фалиралата КТБ.

Не е ясно какво е понастоящем финансовото състояние на всяка една от тези лечебници, но като цяло справката на МЗ сочи, че дълговете на държавните болници дори растат и по последни данни са 371 млн. лв. - с 4 млн. лв. повече от края на ноември 2014 г.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.