iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Случай на малария има в бежанския лагер в Ковачевци

Случай на малария има в бежанския лагер в Ковачевци 07_1404821324

Случай на малария има в бежанския лагер в Ковачевци, съобщи заместник-областният управител Галина Никодимова. Заболелият е мъж с афганистански произход, който е настанен в лагера на 9 юни тази година.

Никодимова апелира към гражданите, за да няма смут и паника, че маларията не е от този тип, която се разпространява от човек на човек, а чрез комари.

„В никакъв случай не можем да говорим за огнище или ужасни последици”, успокои Никодимова.

Два дни след настаняването на мъжа в лагера е подаден сигнал към лекарите, че има човек със странно температурно състояние, което е създало предпоставки медиците да мислят за маларийно заболяване. Направени са проби в Центъра по паразитни и заразни болести, където е потвърдено за малария и Регионалната здравна инспекция в Перник е направила предписание към бежанския лагер за дезинфекция с препарати срещу маларийни комари .

По думите на Никодимова мъжът е пристигнал в страната ни със заболяването. „Не е ухапан тук, нито пък ще се разпространи болестта. В момента мъжът е в клиниката в София . Няма опасност това нещо да се превърне в епидемия”, категорична е Никодимова.

В Бежанския лагер в Ковачевци са регистрирани и 7 случая на варицела.

Две от децата са хоспитализирани в пернишката болница „МБАЛ „Рахила Ангелова”, а другите се нуждаят само от амбулаторно лечение.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.