iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще разкриват аптеки и в по-малките населени места

Ще разкриват аптеки и в по-малките населени места 01_1421665603

Очаква се създаването на национална аптечна карта. Това обяви здравният министър Петър Москов.

Подобно на здравната карта тя ще опише наличните аптеки и необходимостта на населението по места от подобни услуги. Целта е да се намерят механизми за разкриване на аптеки и предоставяне на фармацевтични услуги в по-малки населени места, където те в момента липсват.

"В момента аптеки няма в 38 общини", поясни здравният зам.-министър Бойко Пенков. От друга страна, според закона за лекарствата едно търговско дружество има право да разкрие до 4 аптеки. "Идеята е, ако дадено дружество иска да отвори 2 аптеки в София, да бъде задължено третата да е в община, където аптека няма, а четвъртата да е денонощна", каза Пенков. Водени са разговори със собственици на аптеки и според тях с приходите от 2 аптеки в София може да се издържа и да се избият разходите за трета в по-малко и по-бедно населено място.

Друг вариант е да се позволи разкриването на филиали на аптеки или вериги в селата. "В тях може да ходи фармацевт по 2-3 пъти седмично и да обслужва рецептите на хората", обясни Пенков. Очаква се до един месец да е готов моделът, по който да се състави и да работи бъдещата фармацевтична карта.

Наскоро шефът на здравната комисия в парламента Стоян Тонев от ГЕРБ предложи друго решение на проблема с липсата на аптеки в малките населени места. Той смята, че е редно там медикаменти да се продават от самите лекари.

ДЕФИЦИТ

Освен 38-те общини без аптека у нас има и областни центрове без денонощна аптека - Търговище, Шумен, Смолян, Разград, Перник, Плевен, Видин, Враца, Кърджали, Ловеч, съобщиха м.г. от фармацевтичния съюз. Без 24-часов достъп до лекарства е и цялата Софийска област. За Перник например най-близката денонощна аптека е в Княжево. Според европейските стандарти аптека с договор с касата трябва да има до 20 км от населено място, денонощна - до 30 км, а такава, в която се приготвят лекарства на място - до 50 км.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.