iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще проверяват служителите на болниците

Ще проверяват служителите на болниците 05_1431149571

В страната започват масови проверки в лечебните заведения от Инспекцията по труда, като на фокуса на контрольорите ще са работното време и трудовите правоотношения на всички медицински служители.

Целта е да се види дали масово се използва практиката трудови правоотношения да се прикриват с граждански договори, заявиха от Главна инспекция по труда. И допълниха, че акушерката Емилия Ковачева, която преби бебе на 4 дни, редовно е имала нарушения по разпределението на работното време. За периода от януари до март т.г. тя 20 пъти е работила по две последователни 12-часови смени. За тези три месеца Ковачева е положила общо 716 часа труд, което прави 220 часа извънредни при допустими 150 часа за цялата година. Извънредният труд, положен от акушерките, не е бил начисляван.

Това обаче е нарушение на трудовото законодателство, тъй като естеството на работата, за която е положен, а именно оказване на медицински грижи с работно време и работно място, предполага наличие на трудови правоотношения, смятат от ГИТ. Предоставеният граждански договор с Емилия Ковачева не е бил подписан от нея и е с изтекъл срок. Нарушения на работното време на лекарите в клиниката не са установени. В момента трудовите инспектори проверяват останалите отделения в "Софиямед". За неспазването на задължителната междудневна почивка, на продължителността на извънредния труд и на работната смяна от работодателя е потърсена и административно-наказателна отговорност, т.е. глоба. От ГИТ не посочват колко е тя, но по закон варира от 1500 лв. до 15 000 лв.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.