iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще проучват дали сме доволни от здравеопазването

Ще проучват дали сме доволни от здравеопазването 11_1446635570

От догодина започват регулярни представителни социологически проучвания. Те ще проверяват удовлетвореността на пациентите от лечението, като за 2016 г. ще бъдат анкетирани близо 70 000 лежали в 337 болници у нас, предвижда наредба на здравното министерство.

На случаен принцип ще се избират за проверка и поликлиники и отделни лични лекари и лаборатории. От оценката на пациентите ще зависи финансирането на лечебните заведения - при системна неудовлетвореност здравната каса ще може да спира договорите на лечебните заведения или да им налага глоби, предвиждат последните промени в Закона за здравното осигуряване.

Пациентите ще отговарят анонимно на 4 вида въпроси - за медицинската документация и предоставяните им данни, за качеството на оказаната медицинска помощ, за дейности, свързани с лечението, и за допълнителни плащания. Лежалите в болница ще бъдат питани дали са им обяснили разбираемо какво им има, как са лекувани, какви са рисковете от лечението, дадена ли им е епикриза, различна ли е тя от това, от което се е оплаквал и е лекуван човекът; колко бързо и с колко размотаване е приет, претърпял ли е усложнения, отзовавали ли са се лекари и сестри, когато пациентът е имал нужда от тях; обяснено ли му е, че за да бъда приет, се налага да се впише диагноза различна от оплакванията му, вписани ли са в документите при изписване дейности, които човекът не е ползвал; трябвало ли е да избере екип срещу заплащане и подписал ли е документ, че е избрал, направил ли е дарение, има ли документ за това, купувал ли е консумативи, докато е бил в болницата, плащал ли е на лекар на ръка. Пациентът ще дава и оценка дали е доволен от лечението си, а също и препоръки. Подобни ще са анкетите и за лекарите и лечението в извънболничната помощ.

Отговорите на всички въпроси ще се степенуват от 1 до 10. Анкетите ще се правят по телефона от наета от здравната каса социологическа агенция. Пациентите ще се подбират на случаен принцип, а данните им ще се предоставят на социолозите от НЗОК. Хората ще се анкетират до 3 месеца, след като са лежали в болница, но задължително след като са изписани. Целта е те да не се влияят от персонала на болницата.

НЗОК ще трябва да сключи договор със социологическа агенция, която на всяко тримесечие да й предоставя данни от анкетите. Ще бъдат допитвани пациенти на всички 337 болници, които към момента работят с касата. За да е представително проучването, в болниците с под 2500 хоспитализации годишно ще се анкетират 12 720 пациенти. На местата с 2500-5000 хоспитализации ще се препитват 17 600 души, за болниците с 5000 до 10 000 хоспитализации анкетираните ще са 18 000, а големите болници с над 10 000 приети болни ще бъдат оценявани от 21 300 души. Общо догодина на анкети ще отговорят 69 620 пациенти на болниците. В доболничната помощ ще се прави само извадка на случаен принцип от лекарите, лабораториите и медицинските центрове, през които са минали повече от 2000 души годишно.

За преобладаваща неудовлетвореност на пациентите ще се счита осреднената оценка за лечението под 4. По закон при системна неудовлетвореност касата ще може да спира договорите на отделения или цели болници или да ги глоби. За системна неудовлетвореност ще се считат три последователни лоши оценки. Освен това идеята на МЗ е от 2018 г. да се промени начинът, по който се плаща на болниците и финансирането да зависи от резултатите от лечението, като част от системата за изчисляване кой колко да получи ще е и удовлетвореността на пациентите.

И в момента здравната каса изисква от болниците да карат пациентите да подписват информирано съгласие, че знаят какви процедури и какви рискове им предстоят. Преди години имаше и декларация при изписване, с която болният да удостовери дали са му искали пари и за какво. И двата документа се подписват в болницата, което не гарантира обективността им.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪПРОСИ

10% от анкетираните ще отговарят и на допълнителни въпроси, които ще са само за сведение на здравната каса, няма да влияят на общата оценка на болницата и ще служат за изготвяне на препоръки. Те ще са за това дали пациентът е бил приет в обещания срок, ако се е наложило да чака, дали е усетил лошо отношение заради пол, религия, етнос, сексуална или политическа ориентация, материално положение, дали му е даден избор между различни лечебни и диагностични методи, положени ли са грижи да се избегне ненужно страдание и болка, предоставяна ли е информация за здравословното му състояние на други лица, дали би препоръчал болницата и на друг.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.