iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Ще преглеждат срещу туберколозда на седмица на „Отворените врати”

Ще преглеждат срещу туберколозда на седмица на „Отворените врати” 06_1402998233

Седмица на „Отворените врати” ще се проведе в двадесет и осем областни лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза. Седмицата ще се проведе от днес до 20 юни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

През този период ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза на всички желаещи, в това число оценка на риска чрез анкета, консултации, прегледи и изследвания. Кампанията се организира от Програма „Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Данните показват, че по време на проведените през 2013 г. Седмици на „Отворени врати” броят на анкетираните за туберкулоза лица е 5 197, като 62 лица бяха насочени към лечение, а 267 души бяха открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика, пише puls.bg.

През първото тримесечие на 2014 г. по време на кампаниите за безплатни прегледи общо 2 788 лица са скринирани за туберкулоза, от които 32 са насочени към лечение, а 189 са с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика. У нас за пета поредна година се постига тенденция за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза - от 40 на 100 000 население през 2005 г. до 23,2 на 100 000 души през 2013 г. по предварителни данни на Програма „Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България”. В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус. Заболяването е лечимо стига да бъде открито навреме и да бъде проведено качествено лечение, съобразено с международните стандарти.

В Перник прегледите ще се осъществяват в СБАЛББ - Перник ЕООД, местност „Голо бърдо”, от 9.00-14.00 часа.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

28-Юни-2016

29-Юни-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com