iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще преглеждат безплатно в белодробната болница в Перник

Ще преглеждат безплатно в белодробната болница в Перник 03_1426488364

Дни на отворените врати в Болницата за активно лечение на белодробни болести ще има в Перник. За такива дни са обявени 23 и 24 март.

Тогава всички желаещи ще имат възможността да получат безплатен профилактичен преглед от лекарите там. Това стана ясно по време на беседа, посветена на предстоящия Световен ден за борба с туберкулозата, на която присъстваха дамите от ЖГЕРБ. Събитието се проведе на място в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Перник.

Лекарите от лечебното заведение им разясниха начините за превенция от туберкулоза и най-честите симптоми на заболяването. „Това е болест, която последните две десетилетия бележи ръст в световен мащаб. Тази тенденция е свързана не само със социално-икономическите проблеми, но и с разпространението на други болести като СПИН.

Област Перник бе една от шестте общини с най-висока заболяваемост от туберкулоза, но благодарение на програмата за превенция, която стартира през 2008г. вече нашите епидемиологични показатели са доста по-надолу и не сме в челните редици“, каза д-р Александър Александров, директор на болницата. Той поясни, че превенцията е от изключително значение и затова благодари на ЖГЕРБ за кампанията, която ще спомогне полезната информация да стигне до гражданите.

„Това е първата от серия инициативи, които ще се проведат в Перник, с цел информиране и превенция на най-често срещаните женски болести, като предлагаме на всички дами и опцията да получат безплатни прегледи. Подобни инициативи ще се проведат в цялата страна в рамките на Националната информационната кампания“, каза председателят на ЖГЕРБ Ирена Соколова.

За жалост туберкулозата е едно доста често срещано заболяване в днешно време. Много хора отдават симптомите на тютюнопушене или грипни заболявания, а когато бъде диагностицирана, болестта вече е в доста напреднал стадий“, заяви общинският координатор на ЖГЕРБ-Перник д-р Елза Драгомирова.

Следващата седмица дамската структура организира дискусия с гост лектори от София, като основна тема ще бъде борбата с раковите заболявания, припомни тя.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.