iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Ще ни дават един ден платен отпуск за профилактичен преглед

Ще ни дават един ден платен отпуск за профилактичен преглед 06_1434619340

Здравният министър Петър Москов води разговори с колегата си Ивайло Калфин да има един ден платен отпуск, който да се дава всяка година на работещите, за да преминат през профилактичен медицински преглед.

За такава промяна в Кодекса на труда съобщи самият той вчера. Такава практика има във всички цивилизовани страни, като Германия и Швеция например. Не виждам с какво по-лоши са българите, за да не се възползват и те от такова улеснение, защити идеята Москов.

Петдесет лева е глобата за неявяване на профилактичен преглед. Към момента обаче не е санкциониран нито един гражданин.

От 2016 година, когато човек отиде да си провери здравословното състояние, няма да му е необходимо дори направление от джипито, тъй като всеки здравноосигурен ще разполага с електронна здравна карта. В нея ще е описан и пакетът от прегледи, които му се полагат, поясни Москов.

По думите му разделянето на здравните услуги на основен и допълнителен пакет няма да лиши хората от здравни грижи. В основния ще влизат всички заболявания, които прогресират бързо и не търпят отлагане, а в допълнителния такива, които могат да почакат, като например пердето на очите. Ако човек обаче иска да си го махне веднага, ще трябва да се е осигурил и в допълнителен здравнозастрахователен фонд.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

17-Юни-2016

18-Юни-2015

18-Юни-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com