iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще можем да си доплащаме за лекарства

Ще можем да си доплащаме за лекарства 01_1452846802

Пациентите ще имат възможност да си доплащат само част от цената, ако искат по-скъпи лекарства за заболяването, за което те им се предоставят безплатно или с намаление от Националната здравноосигурителна каса, каза заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред БНР.

Той увери, че няма опасност касата да покрива само най-евтините медикаменти от дадената група и допълни, че работна група към Министерството на здравеопазването вече подготвя указания за аптекарите, когато пациенти искат да си доплатят за лекарствата, ако те не се поемат от НЗОК.

Според наредбата за цените на лекарствата пациентите не могат да доплащат повече от 60% над стойността на най-евтиния медикамент, с който се лекуват по линия на касата, припомниха магистър-фармацевти.

Предвижданата промяната се очаква да влезе в сила от 16 февруари.

Пациентските организации обаче, смятат това за ограничаване на достъпа до определени медикаменти и поискаха нейното преразглеждане.

Препаратите, които се очаква да бъдат засегнати от тази разпоредба, са 583. 40 процента, като от тях са основно лекарства за кардиологични заболявания, посочи заместник-министърът д-р Бойко Пенков и подчерта, че те имат алтернатива.

Заместник-министърът на здравеопазването декларира, че са осигурени парите за реимбурсация на клиничната пътека за радиохирургия в четирите болници в страната, които очакват разрешителни за дейността си.

Д-р Пенков припомни, че са две нови клинични пътеки за радиохиругия.

Засега купената миналата година апаратура за онкоболните работи с договор със зравната каса само в университетската болница "Свети Иван Рилски" в София. Другите четири места би трябвало да получат съответните разрешителни скоро.

Пенков не очаква трусове в системата на болничната помощ заради неразплащането на надличитната дейност, която е натрупана от клиниките през миналата година.

Относно въвеждането на пръстовия идентификатор за аптеки и болници Пенков каза, че ще бъдат взети максимално строги мерки да не се злоупотребява с получената лична информация, която ще се събира в здравното досие на пациента.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.