iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще има пари от НЗОК за отдалечените болници

Ще има пари от НЗОК за отдалечените болници 03_1456991331

Достъпът на населението до болниците в отдалечени и трудно достъпни райони ще бъде гарантирано. За тях няма да важат общи критерии, по които здравната каса ще избира с кои лечебни заведения да работи от 1 април, казаха от правителствената пресслужба, след като кабинетът прие наредбата на здравното министерство за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които НЗОК ще сключва договор.

Идеята е в региони като София, Пазарджик и Пловдив, където според здравната карта наличните легла за активно лечение надвишават потребностите, касата да не финансира всички съществуващи лечебни заведения. Предимство за договор ще имат тези, които осигуряват 24-часов прием, имат спешно отделение и приемат тежки случаи, т.е. големите многопрофилни лечебни заведения. За отдалечените болници обаче ще има специален ред, дори и в конкретната област леглата да са повече от нужното. За тях ще е важно и колко далеч са от най-близката болница със спешен прием, каква е безработицата в района и броят на възрастното население.

Не е ясно дали наредбата ще влезе в употреба, тъй като последните твърдения на здравния министър Петър Москов са, че нито една болница няма да остане без финансиране.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.