iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще има нова схема за прегледи на хронично болните

Ще има нова схема за прегледи на хронично болните 11_1448375336

Хронично болните ще имат годишна сума за контролни прегледи и изследвания, която ще използват чрез резервирани талони, като за всеки диабетик например се предвиждат минимум по 60 лв. за прегледи и 2 изследвания на гликиран хемоглобин през 2016 г.

Държавата определя за всеки тип заболяване какви, колко прегледи и тестове и с каква периодичност трябва да се направят.

Това предвижда новата концепция за диспансеризираните, отразена в промени на наредба 39, които са пуснати за обсъждане от здравното министерство.

Точната сума за човек ще се определи в рамковото договаряне в границите на бюджета за извънболнична помощ, обясни зам. здравният министър д-р Бойко Пенков, който е и член на надзора на НЗОК. Ако диабетикът е диспансеризиран при личния лекар, определените 60 лв. включват 4 прегледа при него и 2 теста за гликиран хемоглобин. Ако го наблюдава специалист, тогава са 2 прегледа и 2 теста.

Това не се отнася за децата с диабет, за тях са предвидени много повече прегледи - 12 през годината, уточни д-р Пенков. Ако диабетикът е и с други болести, ще има отделна сума за прегледи по тях.

Само за диабетиците се заделят около 22 млн. лв. чрез поне 600 000 талона. Те са резервирани за тези болни при личните лекари, т.е. джипитата не могат да откажат талон, а само ще насочват кога какъв преглед или изследване трябва да се направи. Разписва се профилактиката за децата и бременните. За бебетата има прегледи на зрението, слуха и за дисплазия на ставите, както и по 2 изследвания на кръвта и урината до навършването на годинка.

Разширяват се и годишните профилактични прегледи. В тях ще влиза оценка на психичното здраве. След 30 г. жените трябва задължително да ходят на мануален преглед за рак на гърдата веднъж годишно, без обаче да се включва образно изследване.

Мъжете след 50 г. имат право на тест за простатно-специфичен антиген 2 пъти годишно.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.