iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съдят лекари от ТЕЛК заради подкупи

Съдят лекари от ТЕЛК заради подкупи 01_1452576841

Четирима лекари от ТЕЛК-Стара Загора ще бъдат съдени за това, че са взели подкупи за издаване на експертни решения, които осигуряват на здрави лица инвалидни пенсии за нетрудоспособност над 50%.

Това съобщи специализираната прокуратура. Според обвинителния акт в периода от февруари до юли 2013 г. членовете на медицинските трудово-експертни комисии са взели общо 22 подкупа на стойност 4950 лв. и 50 евро.

Схемата, по която са действали четиримата, започвала със секретаря. Той приемал молбите за освидетелстване на страдащи от белодробни заболявания деца и възрастни от областите Стара Загора, Хасково и Кърджали, като на здравите "пациенти" и на тези с под 50% инвалидност било съобщавано какви документи трябва да представят, какво да се казва при освидетелстването, както и колко пари трябва да платят. Обикновено здравите пациенти били диагностицирани с астма, въпреки че не всички документи, които представяли, били истински. Събираните суми били между 100 и 500 лв. В края на деня секретарят на комисията разпределял парите, като най-големият дял се падал на председателя й.

Новината от Стара Загора идва 2 месеца след като лекари от ТЕЛК-Пловдив, покрепени от колегите си и от други градове, заплашиха да напуснат вкупом, защото трябва да връщат пари на НОИ заради отменени техни решения. Както "Сега" писа, за последните две години и половина лекарите са върнали над 92 хил. лв. заради установени неточности в издадени от тях експертизи за намалена работоспособност.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.