iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Салмонела има в детска градина във Варна

Салмонела има в детска градина във Варна 06_1434441338

Салмонела порази 13 деца от варненската детска градина "Гълъбче", като информацията бе потвърдена от Регионалната здравна инспекция, а усилията на здравните инспектори са насочени към ограничаване на инфекцията сред други деца.

При някои от малчуганите бактерията е открита без симптоми на заболяване. Засега не е намерена храна, която може да е източник на заразата.

Случаят е интересен заради забавените реакции. Част от децата заболяват на 29 и 30 май, РЗИ научава на 4 юни, а едва вчера стана ясно името на градината. Междувременно се появи сигнал на притеснена майка във варненски медии, че ръководството на забавачницата прикрива скандала, дори не ограничава достъпа на деца. Версията на ръководството обаче е, че компетентните органи са уведомени веднага на 29 май. Проверката на храната и персонала не доказала наличие на салмонела и огнището било извън градината - най-вероятно при детските празници, на които родителите групово водят малчуганите.

"В друго детско заведение във Варна е открит носител на инфекцията сред персонала. Мислим обаче, че това няма връзка със ситуацията в тази детска градина", заяви д-р Светла Станева, директор на РЗИ-Варна. Изолираните микроорганизми ще бъдат пратени в Националния център за заразни и паразитни болести.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.