iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Родилки плащат много пари за раждане

Родилки плащат много пари за раждане 10_1477024753

Бременни и техните близки у нас са принудени да броят купища пари в болниците, за да се грижат за тях както трябва, докато раждат, като жена е платила 15 000 лева в голяма частна акушеро-гинекологична болница в София, в която е дала живот на рожбата си. Това става ясно от фактури, с които „Монитор” разполага.

Бременността на жената протекла нормално. Хоспитализирана е само за няколко дни по време на бременността и след това за самото раждане, разказаха от частен здравно-застрахователен фонд, в който тя е осигурена, макар да е осигурена и в Националната здравноосигурителна каса. След раждането обаче се получава усложнение, вдига висока температура. Хоспитализират я повторно и искат още 1950 лева, показват фактурите и касовите бонове. Престоят само за един ден във въпросната АГ болница струва 330 лева.

Оказва се, че въпросното лечебно заведение е взело пари не само от частния фонд, но и от Националната здравноосигурителна каса.

В друга многопрофилна болница в София друга пациентка е платила

1950 лв. за раждане със секцио без никакви усложнения

680 лв. са й калкулирани за престой в интензивна стая и други 600 лв. за индивидуален пост на наблюдение от медицинско лице.

Същата болница е разбила услугите за бременни на отделни пакети, като цените в тях са зашеметяващи, уточниха от здравно-застрахователния фонд. Например, предлага се подготовка на семейството как да се грижи за бебето. Цената е над 300 лева. Срещу тези пари майката и бащата слушат лекция как да подменят памперс.

Хилядарки за раждане искат не само в частните, но и в държавните болници, независимо че и двата вида лечебни заведения имат сключени договори с НЗОК, която плаща за това.

За нормално раждане от началото на 2016 г. касата плаща по 580 лева както за здравноосигурени, така и за неосигурени. Анестезията е включена в цената на клиничната пътека, казаха от от там.

Млада жена с просрочен термин

чака пет денонощия, за да извадят бебето й със секцио в университетска болница в столицата, разказаха нейните близки. Медиците й съобщили, че детето е много голямо и трябва да бъде извадено оперативно. Макар и роднините й да са приготвили необходимата сума за избор на екип за секцио, лекарите го правят едва на шестия ден. Във въпросната болница изборът на екип струва 900 лева, а ако в него има професор – 1500 лева. В последния момент обаче, възрастен лекар поема нещата в свои ръце. Не взима пари, тъй като за спешни състояния, като това на младата жена, Цезаревото сечение е безплатно. За него пари превежда здравната каса.

„Няма частни, държавни и общински болници. Има лечебни заведения, които ползват обществени средства, т.е. от Националната здравноосигурителна каса. Щом ползват пари и от нея, трябва да спазват правилата, описани в Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ на Министерството на здравеопазването.“ Така коментира проблема с високите такси за раждане д-р Мими Виткова - председател на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане. Според нея болниците имат право да взимат пари само за три неща: ако работят с НЗОК – за избор на лекар и екип, за изделия, за които касата не плаща и за самостоятелна стая, припомни тя.

По думите на д-р Виткова Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция „Медицински одит” и НЗОК трябва да осъществяват най-строг контрол, като на нарушителите бъдат прекратявани договорите с касата. Тя беше категорична, че не може за едно и също нещо да се искат пари от няколко места – веднъж да плаща здравната каса и втори път пациентът с парите си, внасяни допълнително в здравно-застрахователен фонд.

Според нея контролът сега не е достатъчен, затова и много лечебни заведения си позволяват да

искат пари за всичко, за което се сетят

В практиката на Изпълнителната агенция „Медицински одит” са познати всевъзможни вариации на неправомерни плащания, включително и при родилки, не скри Димитър Евлогиев, главен секретар на Изпълнителна агенция „Медицински одит”. Всички отклонения от допустимите форми се санкционират, допълни той, като обясни, че целта е тези порочни практики да не бъдат допускани в бъдеще.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.