iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Регистрираха случай на вирусна парализа при дете

Регистрираха случай на вирусна парализа при дете 08_1470198990

Случай на остра вяла парализа (ОВП) на дете е регистриран в Регионалната здравна инспекция през изминалата седмица в Бургас. Вирусът е подобен на този на детския паралич, като засяга най-често деца. Възпалителният процес се развива в гръбначния мозък. Опасната зараза започва като грип - ако не се лекува, поразява мускулите, твърдят специалистите.

Още на 2-3-ия ден се стига до стадия на парализата, която настъпва внезапно. В засегнатите от вируса мускули изведнъж изчезват активните движения, усеща се болка и свръх чувстителност на кожата. Намалени са или липсват сухожилните рефлекси.

При бързо и правилно лечение острият паралитечин стадий продължава около 7-8 дни, след което започва възстановяване, успокояват лекари. Но съветват веднага да се потърси медицинска помощ и адекватно лечение. Тъй като функциите на някои мускули се възстановяват напълно, при други - частично, но често остават и трайни парализи. А при по-тежки случаи могат да бъдат засегнати всички мускули около тазобедрената става, коляното или на целия долен крайник.

Като остро инфекциозно заболяване вялата парализа се лекува от инфекционисти, но се включват задължително и ортопеди, и рехабилитат, които да предотвратяват атрофията на мускулите и деформациите.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.