iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Радиацията вреди главно на живеещите в съседните сгради

Радиацията вреди главно на живеещите в съседните сгради 07_1373097156

Смразяващи изводи за вредата от клетъчните GSM-антени по покривите, изнася секретен доклад до Министерство на здравеопазването. В него за първи път се признава за „висока степен на риск за персонала, обслужващ системите за мобилна комуникация“. Автори са проф. Любомир Иванов и доц. Татяна Иванова, доц. Божидар Тулевски и др. от Националния център за опазване на общественото здраве.

От ЕС изискват България да хармонизира стандартите си към тези т. нар. нейонизиращи лъчения. В Гърция вече забраниха монтирането на GSM-антени на разстояние по-малко от 300 м от болници, училища и детски градини. У нас обаче разрешената дистанция навсякъде е от 30 до 70 м. А антената изрично трябва да е над всички околни сгради! Все още се смята за добра сделка вход да се съгласи на монтаж на GSM-антена и да прибира наем от 300-500 лв. месечно. Циничното е, че радиацията е насочена не надолу, а към живеещите в съседните блокове и именно те патят от електромагнитните вълни.

„Продължителното облъчване с тези вълни води до загряване на меките тъкани в организма като мозъка и оттам до забавено мислене, до Алцхаймер, Паркинсон, стерилитет у младежите… Доклади от Югоизточна Азия споменават за левкемия у деца, живеещи близо до базови GSM-антени и до други мощни излъчватели на електромагнитни вълни“, обяснява инж. Димитър Бучков, дългогодишен шеф на отдел Международен на Националната електрическа компания, в момента експерт-преводач на Европейската стратегия в областта на енергетиката.

„Ползването на мобилен телефон повече от 60 минути общо на ден до 10 години гарантира акустична неурома -рак на слуховия нерв, както и на ларинкса, на слюнчените жлези. Това лъчение въздейства с малки дози, но дълго време, върху ДНК и променя генетично клетките. Това са изводи от 10-годишни изследвания, предоставени неотдавна на СЗО“, обясни инж. Бучков.

Източник: pagemaster.ovo.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.