iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Работата на ТЕЛК-овете е блокирана

Работата на ТЕЛК-овете е блокирана 08_1407479661

Задълбочава се проблемът с ТЕЛК-овете. Системата попадна в капан след закриването на специализираните комисии. Не може да се намерят специалисти по очни, психични и белодробни заболявания, които да работят в оставащите звена. Това съобщава бТВ.

Това блокира работата им, а с това и инвалидните пенсии и социалните помощи на болните. Според реформата, работата на закритите специализирани ТЕЛК-ове трябва да се поеме от общите комисии, каквито има във всяка област.

Директорите на болници трябва да осигурят специалисти по очни, белодробни и психични заболявания, които да участват на заседанията, на които ще се разглеждат документи на пациентите. Това обаче се оказва „мисия невъзможна”.

„Работата в ТЕЛК е непривлекателна за лекарите, тъй като е административна - занимаваш се само с документи, пациентите са изнервени, тъй като чакат няколко месеца, година-две, сърдят се. Отделно заплащането е по- ниско и, най-важното, нямат право на договор със здравна каса”, обясни зам.-директорът на МБАЛ-Хасково д-р Мариян Запрянов.

Проблемът съществува и в София. От 12 ТЕЛК-а само един до момента е успял да привлече необходимите специалисти. Но дори да се намерят специалисти, проблемите няма да свършат, тъй като болниците ще трябва да намерят пари за заплатите им.

От здравното министерство съобщиха, че започват проверка на ТЕЛК-овете. Ако резултатите покажат, че са необходими нормативни промени - ще бъдат направени, за да не се блокира системата.

До дни ще изпратят нови указания до директорите на болници, в които ще посочат, че ще могат да привличат в ТЕЛК-овете специалисти, на които няма да им се налага да напускат досегашната си работа, стига да не влизат в конфликт на интереси, т.е. да не става дума за освидетелстване на техен пациент.

Източник: dariknews.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.