iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Психично болните сами ще решават дали да постъпят в болница

Психично болните сами ще решават дали да постъпят в болница 12_1417790961

Хората с психически разстройства сами ще решават дали да постъпят в специализирани домове за възрастни хора или в защитени жилища.

Тази промяна в Закона за социално подпомагане предвиждат от социалното министерство. Сега хората с психични проблеми се настаняват в социални заведения или психиатрии само след заповед на прокурор или след решение на роднини. “Тази промяна е в отговор

на спечеленото

дело “Станев срещу България”

в Европейския съд по правата на човека. Това е и мярка, осигуряваща независим живот на хората с увреждания”, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

През 2012 г. Руси Станев осъди България за 15 000 евро, защото въпреки несъгласието му е бил настанен в дом за възрастни с психични разстройства в с. Пастра. След престоя му лекари са установили, че мъжът не само че не е подобрил състоянието си, но дори се е влошил. Заради насилственото му настаняване Станев завежда дело срещу Бъл­гария, което впоследствие печели. 2 г. след решението на съда в Страсбург експертите от социалното министерство са готови с промени. Освен съгласие на пациента, изменението предлага и поставяне на конкретни срокове, в които той ще прекара в специализираната институция, как­вито в момента няма. “Ос­­вен това

периодично ще се изследва състоянието на хората

обясни пред “Монитор” Лазаров.

Той увери, че през следващите години задачата на социалното министерство ще бъде подобряването на услугите за възрастни, които се предоставят в специализираните институции. Ми­­нис­търът на регионалното развитие вече заяви, че с евросредства ще бъдат из­­граждани нови домове от семеен тип за възрастните хора.

“През следващата годината ще има финансиране на схемите за лични асистенти и програмите няма да бъдат прекъсвани”, увери още зам. социалният министър. В момента като помощници на хора с увреждания работят около 19 000 души, а заплащането им се осигурява от националния бюд­жет и от европейски фондове. В бюджета за следващата година са предвидени 18 млн. лв., с които да се продължат схемите, докато стартира новата ОП “Раз­витие на човешките ресурси”.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.