iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Причината за мигрената може да е протеин дълбоко в мозъка

Причината за мигрената може да е протеин дълбоко в мозъка 10_1444384560

Мигрените могат да бъдат отключени от липса на храна или твърде много стрес, като обаче базовата причина остава мистерия, коментира New Scientist.

Сега изследователи са открили, че причината за мигрената може да е протеин дълбоко в мозъка, който стимулира невроните, контролиращи лицевите възприятия.

Откритието предоставя нова мишена за по-безопасни медикаменти за мигрена и подкрепя тезата, че невроните, а не кръвоносните съдове стоят зад пристъпите на силно главоболие.

„Ключовият въпрос е къде започва мигрената“, казва Деби Хей от Оукландския университет в Нова Зеландия.

„Има сериозен дебат за механизмите на мигрената. Ако можем да ги установим, ще имаме по-големи шансове да я предотвратим.“

Саймън Акерман от Нюйоркския университет в САЩ и Питър Гоудсби от Лондонския кралски колеж във Великобритания са изследвали два невропептида, отделяни от невроните, за които се смята, че имат роля за болката при мигрена. Подобните на протеини молекули, наречени VIP и PACAP, привличат вниманието към себе си, когато става ясно, че нивото им е по-високо в кръвни проби на хора с мигренен пристъп. Учените са дали тези пептиди на доброволци и се установили, че те са в състояние да причинят главоболие или мигрена около два часа по-късно.

И двата пептида разширяват кръвоносните съдове, за които се смята, че имат връзка с мигрената. Единствените лекарства, разработени специално за мигрена, които се използват в момента – триптаните, са създадени да свиват кръвоносните съдове в мозъка.

По тази причина те не могат да се приемат от хора с кардиоваскуларни нарушения. Акерман и Гоудсби са проучили ефекта на VIP и PACAP върху група неврони, които стимулират главата и лицето. Учените са установили, че само РАСАР увеличава активността на невроните, приблизително един час и половина след приема. Това предполага, че пептидът е причината за пристъпа на мигрена, казва Акерман.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.