iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


През лекарските кабинети са минали 109 ухапани от кърлежи от началото на годината

През лекарските кабинети са минали 109 ухапани от кърлежи от началото на годината 05_1400745161

В пернишки регион през лекарските кабинети са минали 109 ухапани от кърлежи от началото на годината. През април са пострадали 70% от тях. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Лаймска болест имат двама от пострадалите. През миналата година от заболяването са лекувани 14 души от областта, а извадените в медицински заведения кърлежи са били 1600.

Статистиката е непълна и не отговаря на действителната картина, тъй като обхваща само онази част от населението, която се е обърнала се за помощ към медиците. Стотици хора, особено възрастните и живеещите в по- отдалечените села, сами вадят кърлежите в домашни условия, уточняват от здравната инспекция.Ежегодно през пролетно-летния сезон в цялата страна се наблюдава завишаване на заболяемостта от трансмисивни инфекции.

През последните години то е значително и се дължи предимно на променените климатични условия, които са предпоставка за неконтролируемото нарастване популациите на кърлежи и комари. Затова в последните две години, РЗИ – Перник изпраща писма и връчва предписания до кметовете на шестте общини в областта за своевременна дезакаризация на тревните площи с цел унищожаване на кърлежите.

В зависимост от климатичните условия третрането им трябва да се провежда двукратно- през април или в началото на май и през месец септември, а в регионите с повишена численост на популацията на кърлежи, броят на обработките трябва да се увеличи, заявиха от РЗИ.

Най- малко два пъти в сезона- рано през пролетта и средата на лятото е необходимо да се извършва и контролна дезинфекция на откритите пясъчници.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.