iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предпазват детските зъби от кариес в Перник

Предпазват детските зъби от кариес в Перник 10_1412321692

В Перник предпазват децата от появата на кариеси, като градът е националният отличник в профилактиката на детските зъби. Използва се методът силанизиране, чрез който първите постоянни зъби на децата от 5 до 8 години се предпазват от кариеси. През последните три години са поставени силанти на над 2 580 деца, като са обработени близо 8 200 зъба.

Това стана ясно на провела се в Перник кръгла маса на тема: „Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г. – дейности през 2014 г. Безплатно силанизиране на деца от 6 до 8 г.”

По думите на председателя на Управителния съвет на Български зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов, който участваше в кръглата маса, резултатите в Перник са не просто отлични, а перфектни. Той приветства пернишките дентални лекари, които участват като изпълнители на програмата и обяви кампанията по силанизация за тази година – четвърта поред по проекта на БЛС за започнала.

Специално беше подчертана заслугата за добрите резултати на областния координатор по програмата д-р Венета Павлова и ръководената от д-р Валентин Павлов клиника ЕО Дент.

Д-р Миланов подчерта, че програмата за профилактиката на детското орално здраве е пример за консенсус в държавата, защото пет поредни правителства – три редовни и две служебни, независимо от политическите сили, които са ги излъчили, са се оказали обединени в подкрепата си за програмата. Истинските резултати ще дойдат след няколко години, когато днешните деца със силанизирани зъби ще са пораснали, но кариесите ще са значително по-малко, подчерта той и обяви, че от БЗС се надяват програмата да бъде продължена за периода 2015-2020г. Според официалната статистика 500 са стоматолозите в страната, които работят по поставянето на силанти, а грижата е приложена за около 50000 български деца, като силанизираните зъби са 160 000. Това е и единствената реално действаща профилактична програма у нас, подчерта д-р Миланов.

На кръглата маса освен стоматолози присъстваха и директори на детски градини и училища, както и ръководители в сферата на образованието и представители на местната власт. Добрата колаборация между стоматолозите и отговорните институции е в основата на успеха ни, подчерта регионалният координатор на програмата за Перник д-р Венета Павлова.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.