iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Правят висше училище по обществено здраве в Перник

Правят висше училище по обществено здраве в Перник 04_1459951372

Специализирано висше училище по обществено здраве ще правят в Перник, като идеята е на кмета Вяра Церовска. Вече е изготвена Концепция за създаване на ВУЗ-а, която ще бъде представена на вниманието на общинските съветници на предстоящата сесия на 12 април. В документа е посочен времевият обхват на създаването на висшето училище – 2016-2018 г., което ще се реализира на три етапа.

По време на първия, през 2016 г., ще има изнесено обучение в Перник на Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София. Планирани са 100 студенти, от които 60 с държавна поръчка и 40 с платено обучение. Вторият етап през 2017 г. предвижда откриване в града на филиал на Факултета и третият през 2018 г. – създаване на Висше специализирано училище по обществено здраве /ВСУОЗ/ в Перник. В последният етап ще бъдат изготвени официалните документи за създаването на ВСУОЗ и представянето им за оценка пред Националната агенция по оценяване и акредитация.

Предвижда се във ВСУОЗ да се обучават медицински сестри, акушерки и кинезитерапевти. И през трите етапа е заложено да се провежда обучение на студенти за придобиване на образователно-квалификационна степен „Бакалавър” и „Магистър”. Обучението е 4-годишно. Предвижда се обособяването на 3 катедри с 6 сектора. За нуждите на Висшето училище ще бъде изграден самостоятелен учебен корпус на територията на Профилакториума в кв. Ралица, на ул. „Протожерица” 102. Същевременно в МБАЛ „Рахила Ангелова” ще бъде предвидена база за практическо обучение и клинична практика на студентите.

Един от водещите мотиви за създаването на ВСУОЗ е кадровият дефицит на медицински сестри в национален и общински план. Броят на медицинските специалисти в община Перник през предходните години е 548 при население до 130 000 души. Съотношението лекари-сестри през 2015 г. в община Перник е 351 към 390, което е двойна предпоставка за привличането на медицински специалисти, посочва в докладната си кметът.

Наблюдава се сериозен недостиг от квалифициран медицински персонал с детска професионална насоченост. Това е факт в яслите на територията на община Перник. Медицинските специалисти намаляват, застаряването сред тях е факт, а част от тях продължават да работят в пенсионна възраст.

Според Вяра Церовска е нужно постоянно продължаващо обучение на медицинските специалисти. Затова във Висшето училище по обществено здраве е предвидено да има и продължаващо професионално обучение за повишаване на квалификацията на здравните кадри, работещи в спешната помощ. Ще се създадат квалифицирани здравни услуги за бързо реагиране при евентуални аварии, бедствия, терористични актове и катастрофи. Предвижда се и сработване на академични екипи с постепенно въвеждане на нови професии като „Лекарски асистент”, „Управление на здравните грижи”, „Трудова медицина и работоспособност”, „Медицинска рехабилитация, балнеология”.

Професионалните квалификации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти се признават в ЕС и това е мотив здравните специалисти да търсят реализация извън страната. В момента приемът е твърде малък и не може да компенсира големия брой здравни работници, напускащи България. В същото време, заради увеличаващия се броя частни здравни заведения и медико-социални центрове, се наблюдава известен засилен интерес към обучението на здравни кадри.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.