iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Правят стена на срама за неизрядни фирми, не плащащи здравни осигуровки

Правят стена на срама за неизрядни фирми, не плащащи здравни осигуровки 01_1422707368

В Националната агенция за приходите или на електронната страница на Националния здравноосигурителен институт ще правят стена на срама, в която ще се вписват всички фирми и работодатели, които не са плащали и не плащат здравни осигуровки на своите работници и служители.

Възможно е уличаващият списък да бъде качен и на сайта на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи заместник здравният министър д-р Ваньо Шарков.

За тези фирми ще има

публичен регистър, за да се знае

във всеки един

момент

какво е фактическото положение с осигуряването на българските граждани, поясни той.

Сега практиката е, ако работодател не е внасял дължимите осигуровки за своя служител, служителят да се счита за неосигурен, но тъй като това не става по негова вина, не му се прекъсват здравноосигурителните права. Така на него му се оказват медицински услуги, но трудно НЗОК може да намери механизъм, за да му бъдат изискани, коментираха финансови експерти. Освен това неизрядните работодатели сега се криели зад т. нар. „търговска тайна”.

Хората без осигуровки както и занапред ще се лекуват само по спешност. За лечение по клинични пътеки, които не влизат в тази категория, ще се налага те да си поемат лечението или да възстановяват здравноосигурителните си права.

До две седмици се очаква да бъде одобрен от ръководството на здравното министерство т.нар.

„спешен пакет”, изготвен от

Научното дружество по спешната медицина

Той ще гарантира медицинските услуги и на здравнонеосигурените лица. Финансовите средства на НЗОК за извънболничната помощ са увеличени, което ще гарантира достатъчно направления за пациентите, каза още зам.- министър Ваньо Шарков.

Хората, които не са си плащали здравните осигуровки, имат шестмесечен гратисен период да платят за 3 години назад. Ако го пропуснат, ще им се наложи да плащат вноските за целия период от въвеждане на здравноосигурителната система до сега. Това предвижда поправка в Закона за здравното осигуряване, предложена от здравния министър д-р Петър Москов.

От пациентските организации обаче недоумяват как ще се изискват пари от хора за минали периоди (вноски у нас се плащат от 1999 г., б.р.). Според тях това е нарушение на Закона за задълженията и договорите, според който задължения за повече от 5 години се опрощават.

Действително се опрощават, не се събират принудително, но това не означава, че човек няма задължения, каза д-р Ваньо Шарков. Той допълни, че според юристите, с които екипът на МЗ се е консултират, няма противоречие между идеята на д-р Москов и нормативната уредба.

За доизясняване на подробности по евентуалната промяна на ЗЗО в понеделник се срещат екипи на МЗ и на Министерството на финансите.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

08-Март-2016

07-Март-2016

09-Март-2015

08-Март-2015

08-Март-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com