iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Повечето българи се самолекуват при грип

Повечето българи се самолекуват при грип 12_1417780163

Близо 70% от българите при грип и настинка не ходят на лекар и не купуват лекарства. Те се самолекуват, като 31 на сто от тях се консултират за терапията с медик.

Същевременно при 21% от болните водеща е цената, а не качеството на медикмента, като в 53 на сто от случаите консултацията е с фармацевт на място в аптеката. Това показват резултатите от проучване, направено по поръчка на фармацевтична компания.

Мнозинството българи продължават да залагат на самолечението, като за целта избират лекарствени препарати без рецепта – 83% лекуват настинка сами, а 74% избират този подход и при грипни състояния, показват данните.

От проучването става ясно, че нивото на компетентност от страна на потребителите е сравнително ниско. Едва 14 на сто от тях избират медикамент заради функционални предимства, а най-много са тези, които се влияят от рекламите – 20 процента. Много от знанията се базират на мнения и препоръки от близки и приятели, което е причина за битуване на редица митове кое е вредно и кое не при този тип лекарства. Най-предпочитана форма са прахчетата. Причината не е заради бързо действие или конкретен ефект, а защото се възприемат като топла напитка. Таблетките обаче остават по-удобната за употреба форма, когато човек е извън дома си. При децата изборът е в полза на сиропите.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.