iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


По-високи здравни вноски ще плаща държавата от догодина

По-високи здравни вноски ще плаща държавата от догодина 03_1426777730

От следващата година държавата ще заплаща по-високи здравни вноски на непълнолетни, пенсионери и войници, като сумата ще започне да нараства с 5%, докато достигне минималния осигурителен доход.

В момента държавата плаща вноска върху половината от този доход.

Това се предвижда в измененията в Закона за здравното осигуряване. Те бяха приети на първо четене от Народното събрание.

Подкрепата за тази и други промени пък даде ход на мащабната реформа в здравеопазването, която има амбиция да прокара новото правителство.

Предложенията бяха одобрени от мнозинството в парламента. Против гласуваха от БСП и ДПС.

Общата цел на всички промени е да се подобри работата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и да се затегне контролът върху харчовете на болничните заведения.

Има идея дори да се създаде механизъм хората сами да участват в надзора върху здравните услуги. Възможността пациентите да могат да дават оценка за качеството на работата на болниците събра одобрение в пленарната зала.

"По този начин всичките 2 милиона хоспитализирани лица през 2014 г. на практика ще се превърнат в контрольори на НЗОК”, коментира депутатът Семир Абу Мелих от ГЕРБ.

Друг акцент в законопроекта е свързан с разделянето на пакета услуги от НЗОК на две. Основният пакет ще покрива лечението на масовите заболявания, от които страдат 92% от българите, а допълнителният - заболяванията извън спешните състояния и социално-значимите болести, за които пациентът може да доплаща при различните случаи.

За по-добрата ефективност на НЗОК ще бъде увеличен и броят на членовете на надзорния съвет на касата. От здравното министерство поискаха държавата да има двама представители в надзора.

Това предложение вече срещна несъгласието на синдикатите и бизнес организациите, а партиите също изказаха скептичност към него.

Основните притеснения на депутатите са свързани с това, че НЗОК няма да бъде самостоятелна, а ще се превърне във „филиал на Министерството на здравеопазването”.

Критика бе отправена и към предложението да се даде 6-месечен гратисен период на здравно неосигурените, за да заплатят вноските си за предходните три години.

Предвижда се, ако не го направят в оказания срок, да им се наложи по-сериозна мярка, в която ще трябва да покрият задълженията си към НЗОК за последните 15 години.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.