iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Питат кой да слата пръстов отпечатък

Питат кой да слата пръстов отпечатък 01_1453188176

Джипито ще пита болния кой от роднините му да слага пръстов отпечатък в аптеката, за да получи безплатните му лекарства, при положение, че той не може да стане от леглото. Снимки на самите пръстови отпечатъци няма да се съхраняват никъде, биометричният метод на идентификация ограничава злоупотребите. Това заяви надзорникът от Националната здравноосигурителна каса Тома Томов.

Здравната каса още няма яснота кога ще стартира използването на пръстов идентификатор в системата. Макар вече да е пусната обществена поръчка за фирма, която да интегрира новата система. Тя не може и да се ангажира със срокове, обявиха от Надзорният й съвет.

Томов обясни, че въвеждането на идентификатора цели да се ограничат злоупотребите и да има ясен контрол над хоспитализациите в болниците, както и на изписването на безплатни и с намаление медикаменти.

Той обясни, че при първото отиване при джипито след снабдяване с новите четци, пациентът ще бъде регистриран с отпечатъка на пръста си, който ще генерира персонален уникален номер. Процесът не може да бъде обърнат - чрез номера да се стигне до нечий отпечатък. Той ще може да упълномощи свой роднина да му взима лекарствата, който също ще трябва да сложи първо палеца си при общопрактикуващия лекар.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.