iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник е на първо място по заболяемост от рак

Перник е на първо място по заболяемост от рак 08_1438850018

Нарастване на раковите заболявания отчитат от Министерството на здравеопазването, като по данни на Националния раков регистър годишно у нас се откриват около 35 000 нови случая на злокачествени тумори. Това практически означава, че онколозите поставят тази диагноза на 95 българи всеки ден.

Специалистите са особено притеснени от растящия брой на жените с ракови заболявания на половите органи. За 2015 г. прогнозата е близо 3500 българки да развият тумори на маточната шийка или на яйчниците.

Заболеваемостта от рак у нас расте средно с 4-5% годишно. Черната класация се води от Перник, Кюстендил, Враца, Видин, Габрово, Плевен и Монтана. В тези области всяка година специалистите поставят коварната диагноза на 300-350 души. „Прегледът на злокачествени новообразувания в световен мащаб показва, че през последните години България е в средата на класацията както при фактическите, така и при стандартизираните показатели на заболеваемост и смъртност", посочва здравният министър Петър Москов.

Според него положението у нас не било толкова притеснително, колкото е в САЩ и другите страните от Европейския съюз. Проблемът в България обаче бил късната диагностика, която пък е в основата на високата смъртност. Изчислената 5-годишна преживяемост от рак на маточната шийка у нас е 51%, а в Европа тя е 62,4%.

Всяка трета българка например разбира, че има рак на женските полови органи едва в трети и четвърти стадий на заболяването, което прави лечението по-трудно, показват още данните на здравното министерство. „При 80% от случаите на ракови заболявания те са продиктувани от стреса и неблагоприятно влияние на околната среда върху здравето на човек", уточнява проф. Здравка Валерианова, шеф на раковия регистър.

Когато се говори за околна среда, се има предвид всичко, което влияе върху човек, включително неговото поведение, навиците му на живот, културата му на полово общуване и т.н. Според нея най-голямо влияние имат нерационалното хранене, на което се дължат 35% от раковите заболявания, както и тютюнопушенето, което причинява 30% от тях. Следват недостатъчната физическа активност, стресът, злоупотреба с алкохол и др.

Замърсяването на въздуха е основната причина за заболяването на хората от рак, се казва пък в последния доклад на Световната здравна организация. По данни на експертите замърсеният въздух, съдържащ канцерогени, е бил причината за смъртта на 223 000 души в цял свят само през миналата година.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.