iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничанка обяснява депресията и самотата свързани със самоубийствата

Аделина Иванова

Лошото време през лято може да повиши броя на самоубийствата у нас, прогнозират психолози, като причината е в това, че хората се затварят сами у дома и се отдават на размисли, заяви психологът Аделина Иванова за news7. Най-често те се терзаят от финансови проблеми или пък се чувстват неразбрани от околните. Само в неделя двама жители на София сложиха край на живота си, като се хвърлиха пред влака. Единият скочи на линията сутринта, а другият – вечерта.

Опитът за самоубийство не решава проблемите, а само ги задълбочава в семейството, каза Аделина Иванова. Останалите членове на семейството и приятелите се чувстват виновни за случилото се, което не е решение. Необходими са превантивни действия, а не чувство на вина. Обикновено такива хора имат ниска самооценка за себе си или смятат, че са в тежест на семейството си. Обикновено те се променят, преди да направят тази крайна стъпка – отдръпват се от всички, често плачат, стават затворени, проявяват признаци на депресия. Ако ваш близък се промени или ако започнете често да му задавате въпроса: "Какво ти е?", застанете нащрек, съветват специалистите. Най-добре е да потърсите помощта на психолог, който ще ви даде най-точния съвет.

Вместо това българинът често взима най-грешното решение, като казва: "Я се стегни!". Този "съвет" няма как да помогне, тъй като човекът, който е изгубил почва под краката си има нужда от здрава опора, а не от нахокване. Грешно е да използваме и израза: "Нещата ще се оправят", тъй като няма как те да се оправят сами.

Трябва да се даде шанс на човек лично да потърси решение на проблемите. Като се започне от близките, от спешните, а не се търси глобално решение за бъдеще време. Не бива и да се правят генерални изводи или да се налагат свръхизисквания.

Човек трябва да открие смисъла на живота за себе си и то за конкретния момент, да поеме отговорност за настоящето си, за да може да продължи своя път, допълни Аделина Иванова.

Източник: news7.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.