iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пазете се от кърлежите, за да не хванете туларемия

Пазете се от кърлежите, за да не хванете туларемия 02_1424341431

При ухапване от кърлеж може да се разболеете от заешка треска, като пратиха инструкции до всички болници как да различават симптомите.

Заешката треска е инфекциозно заболяване, известно още като туларемия. То може да засегне кожата, очите, лимфните възли, белите дробове и по-рядко други вътрешни органи. Симптомите може да настъпят след 3 до 14 дни от заразяването. Те могат да включват температура, втрисане, главоболие, мускулни и ставни болки, диария, прогресивна слабост, суха кашлица, болки в гърдите, кървави храчки, дихателни смущения, язви по кожата или устата, подути и болезнени лимфни възли, подуване на очите, възпалено гърло, изпотяване, загуба на тегло и други.

Тази пролет кърлежите носят заешка треска. Заради това разпространяването на туларемията може да прерасне в епидемия, предупреди проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

14 са случаите от началото на годината досега на заешка треска у нас срещу нула през миналата година. Болестта се разпространява най-вече чрез мишките, плъховете и зайците. Заразни са всички недобре обработени термично меса, заразена вода или замърсени от гризачите повърхности. Засега разпространението й е спорадично в регионите на София-област, Ямбол, Бургас, Пловдив и Стара Загора, каза проф. Кантарджиев.

С излизането на първите кърлежи през март обаче разпространението на болестта може да прерасне в епидемия. Причината е, че кърлежите могат да пренасят заболяването не само на хората, но и на животните като котки, кучета, овце и крави, които са в най-близък допир с хората, а оттам и на тях. В Косово вече има епидемия, там заболелите са 240, каза проф. Кантарджиев. За да ограничат разпространението на заразата, здравните власти са взели мерки. До всички регионални инспекции и болници са пратени писма, в които се обяснява какви са симптомите на болестта и как се взема материал за изследване, обясни проф. Кантарджиев.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.