iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пакетът услуги, плащан от здравната каса, ще се разделя

Пакетът услуги, плащан от здравната каса, ще се разделя 04_1429945995

Депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт в здравната комисия подкрепиха идеята на Петър Москов да се раздели пакетът услуги, плащан от здравната каса.

С техните гласове беше приета на второ четене първата от редица поправки в Закона за здравното осигуряване, регламентиращи промяната.

Депутатите гласуваха промяна, според която здравната каса вече ще плаща не основен пакет, а пакет услуги. По-нататък в закона се описва, че пакетът се разделя на основен и допълнителен, но тези текстове ще се гласуват следващата седмица. Идеята на МЗ е в бъдеще в основния пакет да попаднат заболяванията, които причиняват 95% от смъртността и инвалидизацията у нас - сърдечно-съдови, онкологични и др. За тях ще се плащат повече пари, а министър Москов смята, че лечението в този пакет ще е наистина гарантирано и 100% безплатно за пациентите. В допълнителния пакет пък ще са останалите диагнози, като за тях финансирането ще намалее и се очаква за плановия прием по тях да се формират листи на чакащи. Допълнителният пакет ще се финансира не само от НЗОК, желаещите ще могат да сключват договори и за допълнителни застраховки, с които да могат да се "пререждат" в листите на чакащи.

Какво конкретно ще има в пакетите ще се определя от наредба на здравното министерство, но досега никой не е казал примерното й съдържание. Не са показвани и финансови разчети, които действително да гарантират безплатно лечение поне по основния пакет. Точно заради прекалено общия текст от АБВ и Патриотичния фронт имат предложения пакетите да се опишат в закона. От ГЕРБ също обявиха, че биха искали гаранции, че основният пакет ще е достатъчно пълен. От БСП и ДПС пък са срещу разделянето на пакета.

"Смисълът на основния пакет е да се излезе от фалшивия разказ, че в момента българските граждани получават безплатни медицински услуги. В момента се доплаща практически за всичко, като само част от тези доплащания са регламентирани", мотивира се в четвъртък Москов.

"Разделянето на пакета ще доведе до ново разделяне на пациентите. Разделихме ги на здравноосигурени и здравнонеосигурени, а сега ще ги разделим и на такива, чиито заболявания попадат в основния пакет, и такива, чиито болести попадат в допълнителния", отговори му Емил Райнов от БСП. "Не се предлагат пакети, предлагат се две думи", напомни Райнов липсата на конкретика в проекта.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.