iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пациентите вече няма да имат повече проблеми с недостига на направления

Пациентите вече няма да имат повече проблеми с недостига на направления 02_1454482261

40 млн. лв. от резерва на НЗОК ще се насочат към доболничната помощ, като така на здравноосигурените ще се гарантира, че при необходимост винаги ще могат да получат направление за специалист. Това обясни днес здравният министър д- Петър Москов, който представи Националната здравна карта. Така на практика пациентите няма да имат повече проблеми с недостига на направления, които често се изчерпват в края на месеца. Това, което ще направи МЗ като стъпка в тази посока е да настоява със своите представители в Надзорния съвет на НЗОК 40 млн. лева от резерва на касата да отидат за извънболничната помощ.

Остър дефицит на медицински сестри има в страната, става ясно от анализа на Министерството на здравеопазването.

В момента в доболничната помощ са заети 5383 медицински сестри, а според новия документ, те трябва да бъдат около 11 хил., което по груба сметка е двойно повече. Дефицит има и при педиатрите, които са с 405 по-малко от необходимото, както и при личните лекари, които са на минус с 437 специалисти. Недостиг на доктори в доболничната помощ има и в специалностите - кардиологията, ендокринологията, гастроентерология и др. В същото време анализът показва пренасищане на специалисти по очни болести, които са 812 при необходими 599. Почти половината от тези лекари – 390 работят в София. Здравният министър д-р Петър Москов обясни, че когато е било определяно по колко специалисти или дейности са необходими, са се взимали предвид както средноевропейските критерии, така и реалното им ползване от български пациенти през 2013, 2014 и първата половина на 2015 г. Най-сериозен остава въпросът как да се преодолее дефицитът на кадри в определени райони на страната. Москов обясни, че се работи в тази посока още от миналата година с промяната на наредбата за специализация.

Националната здравна карта няма да съкращава съществуващи здравни структури, а ще се опита да ги приведе към нуждите на пациента, увери Москов. Той обясни, че тя не предвижда икономии, а ефективност и болнични легла няма да се закриват. В момента у нас има 38 334 легла за активно лечение, а реалната използваемост е 4 легла на 1000 души. Според картата обаче общата нужда е от 35 316 легла с коефициент средно 4,9 на 1000 души. Останалите близо 3 хил. легла ще се трансформират в такива за продължително лечение, разясни министърът.

При болниците най-остър е недостигът именно при леглата за продължително лечение - в момента това са 1,8 %, а според Здравната карта трябва да станат 13 %.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.