iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отпускат повече пари за спешна помощ

Отпускат повече пари за спешна помощ 12_1448981071

20 млн. лв. повече за спешна помощ ще отпусне правителството за следващата година, като това съобщи премиерът Бойко Борисов при откриване на Първата национална конференция "Власт, лекари и пациенти", организирана от Института за стратегии и анализи в партньорство с "Монитор".

"Не може да се харчат милиарди в здравеопазването и да продължаваме да отчитаме по-голяма смъртност и заболеваемост", заяви министър - председателят и обяви пълната си подкрепа за здравната реформа на ресорният министър д-р Петър Москов.

"Винаги ще има и такива, които, когато бизнесът им намалее, ще бъдат нещастни. Не може едни болници да работят по всички заболявания, други само по тези, които са високо платени. Това всеки го може",заяви Борисов. Той допълни, че не може повече да се толерира неспазването на дисциплината, като се започне от войната по пътищата. "Здравните вноски - би трябвало застрахователите да одират рискови шофьори в пъти повече. Няма несмазана мантинела в тази държава. На всеки 5 метра мантинелата е счупена. Всички тези хора, благодарение на слабата си дисциплина и неспазване на закона, идват при проф. Миланов ", посочи Борисов. На форума присъстваше и проф. Милан Миланов от "Пирогов."Ние ще толерираме ли като общество тези хора, които благодарение на това, че се правят на бабаити, трябва да извадим за тях стотици милиони? За това, че той иска да е бабаит? Това иска да внуши министър Москов. Този, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици, няма други да му плащат лечение", каза още премиерът. Той допълни, че е необходимо да се въведе данък "вредни храни", не защото държавата ще спечели от това, а защото трябва да се изградят навици и култура на здравословно хранене.

На конференцията бе подписан меморандум за национален здравен договор. Подписите си сложиха премиерът Бойко Борисов, министърът на здравеопазването Петър Москов, лекари и представители на пациентски организации.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.