iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отпадна ограничението за лечение в чужбина

Отпадна ограничението за лечение в чужбина 02_1424688558

Най-после след 50-дневно забавяне отпадна лимитът за финансиране на лечението на български граждани в чужбина. Който се нуждае от лечение извън границите на страната, вече ще могат да се лекуват за над 180 хил. лв. годишно.

Това е сумата, която МЗ им осигуряваше за една календарна година досега. Промяната в наредбата за условията и реда за заплащане на лечение в чужбина беше обещана м.г. и се очакваше да влезе във сила още в първия ден на т.г. По неизвестни причини обаче документът се забави и беше обнародван в "Държавен вестник" едва в петък.

Промените обаче ще влязат в сила със задна дата от 1 януари 2015 г. От МЗ казаха пред "Сега", че пациентите, които вече са получили разрешение за лечение в чужбина от тази година, ще си го получат по новия регламент, а за тези, които са го получили м.г. - ограничението от 180 хил. лв. остава. В случай, че е необходимо по-продължително лечение, което не се побира в рамките на 1 година, то занапред вече няма да важи ограничението във финансирането му. От ведомството казаха още, че от началото на годината здравният министър е подписал 20 заповеди с решение за лечение навън.

С премахването на лимита обаче е предвиден и нов ред за кандидатстване за лечение. Задължението на всеки претендент за нов орган да представи поне една оферта от чужда клиника остава. Ако не успее да си намери място, където да се извърши операцията му, оферта ще му потърси агенцията по трансплантации, която ще има задължението да я представи на Комисията за лечение в чужбина в рамките на един месец независимо от наличието или липсата на приложена към заявлението оферта. В случай, че срокът е недостатъчен, комисията може да даде на агенцията още един месец за търсене. Подаденото до влизането на наредбата в сила заявление се разглежда по досегашния ред.

ПРЕДИСТОРИЯ

Отпадането на ограничението в заплащането на лечение в чужбина се прави предимно по настояване на пациентите, нуждаещи се от трансплантация на стволови клетки, бял дроб или от комбинирани трансплантации - на бял дроб и сърце, на тънки черва и черен дроб. Лимитът за болните, навършили пълнолетие, беше въведен през 2011 г.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.