iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отпада такса „мама” за нощувка в лечебно заведение

Отпада такса „мама” за нощувка в лечебно заведение 03_1457336083

В болниците вече няма да се плаща такса „мама” за нощувка на майките при болните им деца, като това ще важи за всички лечебни заведения от 15 март, когато изтича срокът за обсъждане на проектонаредбата по този въпрос. След това тя ще бъде подписана и ще влезе в сила, съобщи за „Монитор” заместник – министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

Първоначално се предвиждаше да не се плаща, ако детето е до 7 години, когато се смята, че то вече може да се обслужва само. В Министерството на здравеопазването обаче, все още се обмисля и варианта, възрастта да се вдигне на 10 годинки, тъй като не всички деца са самостоятелни с тръгването си на училище.

От ведомството уточниха, че повечето педиатри, с които екипъд подготвят бъдещата наредба се е консултирал, както и пациентските организации смятат, че не всички хлапета са самостоятелни на 7.

По-големите деца ще могат да се радват на грижите на майките си, само ако не могат сами да се обслужват, например, ако са след операция, счупена ръка или крак, инвалиди са или имат някакви ментални проблеми.

Към момента майките трябва да плащат, за да бъдат при децата си.

Предвижда се татковците на малчуганите, както и роднини, които се грижат за тях, като баба или дядо, също да бъдат освободени от въпросната такса, ако майката не може да нощува в болницата при отрочето си.

Освен това, болниците ще трябва да гарантират, че имат санитарки и медицински сестри, който да отговарят на нуждите на децата над фиксираната възраст. В противен случай придружителят им ще спи безплатно в лечебното заведение.

Такса няма да плащат и придружителите на хоспитализирани с увреждания. До сега, независимо, че обслужването им е затруднено и в повечето клиники няма достатъчно санитари, близките трябваше да си плащат „хотела”, за да останат при болните.

Министерството на здравеопазването предвижда таксата за придружител в лечебно заведение ще бъде фиксирана и тя ще бъде една и съща за всички болници. Сега различните лечебни заведения слагата „хотелските” на око, мотивирайки се, че са търговски дружества и сами могат да определят цените и таксите на услуги, които предоставят. Затова и тарифата към момента варира от 5 до 150 лева на ден в зависимост от това дали майката спи на стол или на легло в стаята при детето си, както и от категорията на лечебното заведение.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.