iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриват папилома вируси

Откриват папилома вируси 05_1463902840

Папиломните вируси са известни основно като причина за появата и развитието на рак на шийката на матката, като са вторият най-често срещан злокачествен тумор при жените след този на гърдата. Всеки ден една българка умира от рак на маточната шийка, а за година с това заболяване у нас се диагностицират над 1400 жени.

През последните години се трупат данни за връзката на папилома вирусите с поне 10 други видове рак, сред които най-дискутирани са тези в областта на главата и шията - в устата, гърлото, гласните връзки, хранопровода. Това обясни проф. Златко Кълвачев, дм, завеждащ Лабораторията по клинична микробиология и вирусология в “Софиямед”. На дискусия за ваксинопрофилактиката той прогнозира, че до 2020 г. броят на пациентите с рак в областта на главата и шията ще са повече от жените с цервикален карцином.

В последните години съобщава за отношение на папиломните вируси и към рака на кожата, на гърдата, на пикочния мехур, откриват се дори в образувания в белия дроб. Доскоро се смяташе, че папиломните вируси имат роля само в немеланомните тумори на кожата, а причина за меланома е ултравиолетовата радиация от слънцето. Но се появяват съобщения за наличие на папиломни вируси и в меланоми, обясни специалистът.

Към момента поне 4 различни вируса са с доказан потенциал да причиняват рак, като най-популярен от тях е човешкият папиломен вирус (HPV) заради връзката му с рака на маточната шийка.

Разграничените до момента папиломни вируси са над 300 типа и са виновни за много здравни проблеми. Най-леките от тях са обикновените брадавици по кожата.

HPV са много разпространени - намират се буквално навсякъде, дори в басейни и реки. Което обяснява и защо се откриват при над 90% от хората.

Не всяка среща с агресивните видове на вируса е равна на рак. При 80% от хората имунната система се справя с патогена и организмът се самоочиства. Но при останалите расте рискът за заболяване.

Ваксините срещу HPV нямат алтернатива, освен това са напълно безопасни, твърди проф. Кълвачев. Той цитира статистика за намаляване на свързаните с вируса тежки заболявания в държавите, в които имунизациите са масови от години. Вирусологът е сред учените, които смятат, че трябва да се ваксинират не само момичетата, а и момчетата, каквато е практиката в много страни.

Това е много разумен избор, въпреки че у нас звучи като екзотика. Вероятно моите синове са единствените ваксинирани, каза доц. Атанас Мангъров - завеждащ отделение в Инфекциозна болница. Той е убеден, че имунизацията намалява риска срещу всички заболявания, които се свързват с конкретния причинител.

Към прилаганите у нас ваксини срещу HPV се очаква догодина да се добави и 9-валентна, която ще разшири профилактиката.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.