iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От 1 април ще ни изписват лекарствата по нов начин

От 1 април ще ни изписват лекарствата по нов начин 03_1457508637

Лекарствата, които се реимбурсират изцяло или частично от Националната здравнооигурителна каса ще бъдат изписвани от 1 април по нов начин, като занапред лекарите ще вписват даден медикамент в рецептурната книжка по международно непатентно наименование, а не с търговското им име. Това съобщи председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов и уточни, че за това са се договорили експерти на съсловната организация и Министерството на здравеопазването.

По този начин, когато човек пътува в чужбина фармацевтите там ще са наясно какъв медикамент да му дадат, поясни той.

Този въпрос ще бъде уреден с нова наредба на МЗ, която влиза в сила от 1 април.

Фармацевтите са категорични, че биоподобни, биологични, инхалаторни медикаменти за астма, инсулини с апликатори и лекарства с тесен терапевтичен индекс, не трябва да се изписват по международно непатентно наименование, а само по търговско. По думите на проф. Гетов това са близо 800 медикамента от почти 3 000, включени в Позитивния лекарствен списък, в който са безплатните лекарства за хронично болните.

От Българския фармацевтичен съюз настояха магистър-фармацевтите да имат възможност да заменят едно с друго генерично лекарство в аптеката. От там призоваха пациентите да не се доверяват на аптеки, в които пециалистите им продават медикаментите преди това да им зададат няколко въпроса с тяхното заболяване и съпътстващи болести, както и дали приемат други лекарства. Това било белег за отговорност и качество на работата.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.