iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Осигуряват направления за всички

Осигуряват направления за всички 01_1452330055

На всеки здравноосигурен ще има гарантирано направление за преглед при лекар специалист или за изследване независимо в коя част на месеца го е поискал от своя джипи, каза здравният министър д-р Петър Москов пред Нова ТВ.

Твърденията, че и след промените от 1 април за направления ще се чака до два месеца, са писания в сайта “Гошо и аз“, коментира той. Министърът обясни, че дали да ни бъде дадено или не направление ще става по преценка на нашия личен лекар и не може всеки по свое желание да ходи да си иска направления.

Лекарят е този, който удостоверява медицинската необходимост и нуждата да се иде при специалист, а пациентът има право да го получи, посочи министър Москов.

Той припомни, че според наредбата за диспансеризацията се гарантира на всеки български гражданин, който страда от хронични заболявания и е диспансеризиран, да получи своето право на по едно направление за специалист и вече няма да има значение дали той отива в началото или в края на месеца.

Едното е документ на Министерството на здравеопазването, другото е писание в сайта “Гошо и аз“. Правите ли разлика между това, което аз казвам, и това, което сте чели в някакъв сайт? Това, което аз казвам, седи като нормативен документ на сайта на министерството, а другото са свободни интерпретации, подчерта министър Петър Москов. Освен това здравната каса вече ще плаща по линия на диспансерните прегледи хистологични биопсични проби от храносмилателния тракт и от млечната жлеза, тоест изследвания за най-масовите онкологични заболявания, което е нещо допълнително, допълни той.

На практика и в момента дали да се отпусне направление или не става по преценка на личния лекар, а наредбата задължава отпускането на направления само за остри състояния. Според Москов разликата със сега и това, което предстои, е, че сега лекарят може да каже, че са му свършили направленията, а занапред, ако наистина се налага, няма да бъде ограничен в отпускането им.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.