iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Очаква се увеличение на болните от грип през февруари

Очаква се увеличение на болните от грип през февруари 01_1421511348

Очаква се грипът с щам „Тексас” да ни удрари през февруари. Щамът циркулира и сега, но в следващия месец вълната на заболелите от него ще нарасне.

По-голяма част от населението в страната няма изграден имунитет срещу него. Това съобщи акад. Ангел Гълъбов - вирусолог от Института по микробиология при БАН и председател на Българското микробиологично дружество.

„Тексас” е изолиран през 2012 година, поразява цялата човешка популация, но най-много страдат възрастните хора над 60 години. В резултат на него се

развиват пневмонии

някои от които завършват със смърт заради закъсняло лечение. Акад. Гълъбов допълни, че в момента има увеличение най-вече на респираторните инфекции.

Лечението на този вирус е свързан с повишаване на имунната система.

Вирусологът съобщи, че в САЩ имат проблем и с нов грипен вирус, наречен „Швейцария”. Засега обаче нямало данни той да е пренесен в Европа.

Другият грипен вирус тази година е „Калифорния”, популярен още като свински грип. Той ни поразява най-често в последните години, но според мен вече започва да изчерпва действието си, обясни акад. Гълъбов.

Грипът, за разлика от острите респираторни заболявания, може да повали човек на легло за броени часове. Симптомите му се сливат със самата картина на заболяването –

втрисане, висока температура

силни болки в главата и мускулите, а кашлицата започва в следващите дни.

Акад. Гълъбов припомни, че в нашата страна не повече от 1% от хората си слагат ваксина срещу грип.

От България и Русия идват най-големите митологеми за противогрипните ваксини. За да се изгради имунитет от тях, са необходими поне 20 дни, за да започнат да действат. Друг вариант е прилагане на имуностимулатори. Не на последно място, разбира се, е важно човек често да си мие ръцете.

Краката трябва да са топли, да се избягва простудата, да се храним разнообразно и да спортуваме на открито. Акад. Гълъбов посъветва, когато бъде обявена грипната епидемия, да не се посещават масови мероприятия.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.