iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Очаква се грипна епидемия в края на януари

Очаква се грипна епидемия в края на януари 09_1443179175

Пикът на грипната епидемия ще бъде в края на януари и началото на февруари, като през зимния сезон страната ни ще бъде ударена от сравнително новия щам „Швейцария”, който бе изолиран през 2013 г.

Това заяви пред БНТ главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев. Повечето хора все още нямат изграден имунитет към него и това може да доведе до усложнения, ако не се вземат мерки навреме.

Към момента обаче няма данни за грипна вълна на Балканите и в Европа. "В средата на октомври обикновено тя тръгва и в края на годината сме наясно кога ще стане вълната и кога ще дойде. В последните години пикът на епидемията обикновено е в края на януари и началото на февруари", обясни здравният инспектор. Тази година се очаква у нас да върлува и грипният щам „Калифорния”, известен като свински грип. "При него има малки промени в генетиката и това му позволява да съществува. Ако се модифицира повече, ще е по-опасен”, обясни д-р Кунчев.

По думите му грипната ваксина не е най-ефикасното средство, защото е далеч от перфектната форма на защита от нашествието на бацилите, но е най-доброто, с което разполагаме и можем да ползваме. По думите му заболяването започва с втрисане, висока температура и главоболие. След 24-48 часа се появява и кашлица, тъй като вирусът предизвиква инфекция на дихателните пътища. Често грипът дава усложнения - пневмония, отит, а при възрастните и сърдечносъдови заболявания.

Като превантивна мярка могат да се пият топли напитки, витамини и да се консумират повече плодове. При поява на първите симптоми е най-добре да се консултирате с лекар, а не да се самолекувате. Добре е да следвате стриктно предписанията на медика и да останете вкъщи, докато болестта отшуми.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.