iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Очаква се да ни нападне летен грип

Очаква се да ни нападне летен грип 07_1436953699

Очаква се масово да се прояви летен грип с тежки стомашни неразположения. Това съобщиха вирусолози вчера. Грипът е две разновидности.

Едната е с втрисания, висока температура и ангина, както при зимния. Другата, която ще е по-разпространена, е също с леко повишена температура, но с обилни повръщания и остри стомашни неразположения.Едното заболяване се причинява предимно от адено- и риновируси, а второто от ентеровируси, предаде БЛИЦ.

Очаква се пикът им да бъде през месец август. Заради високите температури, а след това захлаждането, посещаването на плажове и басейни епидемиолозите и инспекпорите от регионалните здравни инспекции отчитата с 10% по-висока заболеваемост от т. нар. летен грип спрямо миналата седмица.

През последната седмица все по-често в медицинските центрове може да се чуят оплаквания от пациенти - лека температура, повръщане, болки в гърлото, кашлица. Според лекарите това са само част от типичните симптоми на ентеровирусите. Най-често заразата се предава на плажа, където високите градуси на въздуха и настроението занижават хигиената, особено при децата.

При летните вируси заразата се предава чрез мръсните ръце и затова лекарите препоръчват особена хигиена при децата, които за пръв път идват на море. Антибиотиците не помагат и затова не се самолекувайте, категорични са докторите. Обезводняването на организма може да доведе до сериозни увреждания.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.