iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Очаква ни нашествие на кърлежи

Очаква ни нашествие на кърлежи 04_1429188148

Тази пролет ще има истински бум на кърлежите, прогнозира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред БНТ.

Според него това се дължи на многото мишки и плъхове през изминалата зима. Кантарджиев предупреди, че първите кърлежи вече са плъзнали по градинките и трябва внимателно да оглеждаме тялото си след разходка.

Експертът напомни, че сега е сезонът на цъфтежите и се появяват алергиите, за които е характерно зачервяване и сърбеж в очите, кихане и запушване на носа. Той отбеляза, че бумът на алергиите е след 24 май, когато цъфтят житните растения, които са най-големите алергени.

Професорът бе категоричен, че тополите нямат нищо общо с алергиите, а именно цъфтежът на житните растения, който съвпада с пухчетата, е причина за обострянето на алергичните състояния. Повишение на пролетните вируси отчитат лекарите.

Броят на заболелите обаче е по-малък в сравнение с предишни години. Ваксините остават сред ефективните мерки за ограничаване разпространението на болестите.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.