iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обичате ли карагенан, суха кръв и мас на прах?

Обичате ли карагенан, суха кръв и мас на прах? 05_1400356723

Няма как да не обичате! Всички си хапваме мръвки, а по-долу от няколко източника има информация за тяхния начин за приготвяне(Преди Вие да ги приготвите удома.). Дали е така или не ... преценете сами.

Субстанцията „кръв на прах“ се нарича „суха кръв“. Тя се внася в България повече от двадесет години. България е най-големият вносител на „суха кръв“ в Европа. „Сухата кръв“ е отпаден продукт от кланиците и се пакетира и заравя в специални септични ями. Но за българските престъпници това е идеален начин да забогатеят като предложили на собствениците на кланиците вместо да харчат пари да копаят ями да дават този отпаден и отровен продукт да бъде товарен за внос в България.

„Сухата кръв“ реагира при химични проби на белтъчина т.е. „месо“. Тестват салам или „пържолен“ продукт – 30% белтъчина. Ама особено при саламите е, че тия 30% са само „суха кръв“, която се калкулира като цена на месо. Във всяко месо има и мазнина. В „сухата кръв“ няма. Затова ще вкараме и „мазнина“. България е най-големия вносител на свинска мас на „прах“. Тя се вкарва не само в саламите, но и в кашкавалите, сиренето, млякото, шоколадите, сладоледите.. При тестване на саламите тая мазнина е около 30%.

И така, 30% „суха кръв“, 30% свинска мас на прах и другото основно е ЧИСТА вода, дори не и чешмяна! Сега на тоя бъркоч трябва да му се даде обем, защото няма как да подлъжат народа да му продават течен салам. Та, затова в бъркоча се влага едно химикалче наречено „карагенан“, той се използва много, но за онагледяване, ще кажа, че се влага и в сапуните и геловете – желира ги, дава им що годе неразпадащ се обем. За сведение, 1% карагенан „заддържа“ 50% вода. Още едно далаверско-престъпно Бинго!

Карагенан се вкарва чрез „шприцоване“ в пилета, пържоли – и затова те „набъбват“ двойно и тройно, за сметка на водата, която се продава на цената на месото. А когато ги готвите обемите им намаляват с толкова, защото водата се изпарява, но за вас остава карагена. Той е толкова хранителен, колкото и ако ядете сапун и гел. Е, разбира се, химическата промишленост предлага голямо разнообразие от оцветители на салами, овкусители, ароматизатори и прочие.

Една шприц машина за карагенанова субстанция, която е 30-40 хиляди евро, се изплаща за три дни от далверата с карагенана и водата, след това започва да работи само за престъпното благоденствието на собственика и същевременно ще даде бизнес и на „Здравеопазването“ и на погребалните бюра …

Източник: silnabulgaria.com

Що е то карагенан? Може ли да се яде? Или е като салам? Или салама е карагенан? Ми аз не обичам салам. Не, защото по принцип не ям месо… дори когато хапвах, салам не обичах. Една такава смесица от кокали, кости, косми, нокти, жилки, сланинки… пфу. Така си мислех тогава де. Пък сега – излезе, че то било вода.

Карагенан-салам-вода? Сигурно някой умува и се чуди каква е връзката и има ли такава. Не знам защо точно със салама се заядох. Сигурно, защото ми е най-противен де. Но това вещество се влага масово в продуктите, които консумират хората, с цел увеличаване на обема и то с вода:

в млечни, месни и рибни хранителни продукти;
като стабилизатор в млечни напитки с плодове (и горски);
за получаване на кремообразна консистенция на сладолед и сметана;
за кристализиране на леда;
като средство за задържане на влагата в месопроизводството;
като желиращ агент;
в сладкарски изделия и мармалади;
Карагенан или Е 407 е съставка, за която много се е изговорило и написало и все предимно лоши неща. Аз искам само да обобщя за себе си и за някой любопитко какво толкова не му е хубавото и има ли нещо хубаво.

Уикипедия дава добро описание на производството и видовете карагенан. Произвеждат се от червените водорасли и са познати още на древните китайци, предимно с лечебни цели. През 30те години на миналия век САЩ надушва къде е ключа за увеличване производството без употребата на много много суровини: „А наистина уникално свойство на карагенана е способността му да свързва под формата на устойчив гел от 20 до 120 пъти повече вода от собствената му маса!“

Той притежавал противовирусни и антимикробни свойста, извеждал токсичните метали от организма… в същото време Световната здравна Организация настоятелно препоръчвала храни, съдържащи Е407 да не се консумират от бременни и малки деца. Според http://www.framar.bg/ „Благодарение на свойствата си се добавя в бебешка, лечебна и диетична храни“ НО „Съществува информация, че в състава на добавката е открит етиленов оксид, който може да доведе до образуване на силно канцерогенно вещество.“…

Аз не консумирам продукти, съдържащи карагенан, но защо се ровя и го мисля? – Защото имам интересна книга с рецепти за веган сиренца, в която често се изисква употребата на Е407. Според проучвания на Miyoko Schinner, автор на книгата „Artisan Vegan Cheese“, болестотворния ефект на Е407 се е проявил при изследване на животни, хранени с негодна за ядене храна, съдържаща карагенан, променен от добавянето на киселина…

Защо карагенанът се препоръчва за сирената вместо агар-агар? Защото стяга 2 пъти по-силно и се топи лесно при нагряване… От моите лични наблюдения каквото сготвя с агар-агар се разпада през лятото :-D, но пък не стои твърдо, а по-скоро като желиран крем.

И все пак искам да заглуша любопитството си и да знам, че всичко съм опитала преди да дам лично мнение за някакъв продукт, било то и Е 407 или някое си друго Е. Ако някой има информация къде евентуално може да се продава въпросната добавка, ще съм благодарна, ако сподели

Източник: kokosovacherupka.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.