iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обединяват бързата помощ в София - град и София - област

Обединяват бързата помощ в София - град и София - област 08_1440056501

Центровете за спешна помощ на София-град и София-област ще бъдат обединени, като по този начин ще се осигури по-добра медицинска грижа за хората, живеещи в околностите на столицата. Това обяви вчера здравният министър Петър Москов.

„В страната има 28 такива центъра, разпределени на териториален принцип. Всеки един от тях обслужва територията на съответния административен район, към който се причислява. Само в София има два центъра за спешна помощ - един за града и един за областта. Териториално и двата се намират в града. Нашата идея е да ги слеем”, разказа министърът.

По думите му това автоматично означава оптимизация, логистично подобряване и като цяло по-добра спешна помощ в столицата и около нея. Той изчисли, че след като двата центъра се обединят, жителите на София-област, ще могат да разчитат на

пет нови медицински екипа

за спешна помощ, които ще са разпределени в по-нови и по-модерни линейки. Обединяването на двата центъра означава и много по-добра възможност за реакция от страна на спешната помощ, убеден е Москов.

Въпросното сливане ще се отрази и на самите работещи в спешната помощ в София-област, като се очаква да облекчи тяхната работа. Действието на МЗ ще подпомогне финансово спешна помощ София-област, тъй като тя вече ще има общи поръчки за медикаменти и оборудване.

Москов посочи, че не е доволен от начина, по който досега Центърът за спешна помощ-София-област е работил за поддържането на автопарка си. Министърът също така подчерта, че сливането няма да се отрази негативно на времето, за което линейките ще пристигат на адрес. И изчисли, че

ефективността на работата

ще се увеличи с 30%. Москов увери, че минаването под една шапка на двете структури няма да наруши и работата на кол центъра в София-град.

Проблемът сега не е свързан с възможността за приемане на сигнала, а с възможността на реакция на самия екип, обясни министърът забавянето на линейките понякога. И добави, че идеята за сливането на спешната помощ от столицата чак до Драгоман е още от 2006-2007 година, но до реализацията й ще се стигне едва сега, след решение на МС.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.