iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

НЗОК ще пита пациентите дали са лежали в болница

НЗОК ще пита пациентите дали са лежали в болница 02_1455260098

Националната здравноосигурителна каса ще създаде звено, което ще разследва дали болниците у нас извършват злоупотреби, както и дали е имало лошо отношение към пациентите. Това се разбра от думите на министъра на здравеопазването Петър Москов пред журналисти. Той уточни, че решението за това е взето на вчерашното заседание на Надзорния съвет на НЗОК, като причината е известно увеличаване на разходите за болнична помощ в началото на 2016 г.

Министър Москов обясни, че новото звено ще е нещо като колцентър, който на случаен принцип активно ще търси контакт с пациентите, преминали през различните лечебни заведения. "Става въпрос за информация били ли са в това лечебно заведение, как се чувстват вследствие на това лечение. Това е активен контрол от страна на касата, който всяка една голяма институция - било застрахователна, било банкова, било някаква друга - прави. Касата е институция, която управлява над 3 млрд. лв. и това е нещо, което беше крайно време да прави", заяви той.

Министърът отбеляза, че пациентите сами ще могат да подават сигнали в т.нар. колцентър на специален номер. След получаването на сведение за злоупотреби пък НЗОК ще проверява въпросната болница. По думите на Москов надзорът е взел решение още другата седмица да има валидиран план за създаване на звеното. Работата на специалистите в него ще се финансира с бюджета на НЗОК.

5 болници ще получат допълнително пари за надлимитна дейност, отчетена през м.г., съобщи пък зам.-министърът и член на надзора на НЗОК Бойко Пенков. Парите били само за оказване на спешна помощ и това е доказано и след проверки на касата. Решението е в противоречие с твърденията и на министър Москов и на самата каса, че разплащането на отчетена над спуснатия лимит дейност няма да стане и е незаконно. Предстои да се коригират и бюджетите на 52 болници за т.г.

БОНУС

Още една пломба или едно вадене на зъб ще плаща здравната каса тази година за пациенти над 18 години. За това са се договорили НЗОК и Българският зъболекарски съюз, съобщи председателят на съсловната организация Борислав Миланов. В момента на хората над 18 г. годишно се полагат безплатно един преглед и две дейности - пломба или вадене на зъб. Новата дейност ще се плати с 8 млн. лв. от резерва на касата, но средствата ще могат да се предоставят чак през последното четиримесечие на годината. "Това обаче минава през коректни условия и един непрекъснат мониторинг на самата финансова рамка със заложените проценти на изпълнение", отбеляза Миланов. От догодина обаче новата, трета дейност ще е факт още от началото на годината.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

01-Юли-2015

30-Юни-2015

01-Юли-2014

30-Юни-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com