iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


НЗОК ще купува здравни книжки

НЗОК ще купува здравни книжки 03_1457335124

Въпреки че здравната каса отдавна има информационна система, а пациентите - собствени електронни досиета, системата ще продължава да работи и с хартиени носители, като НЗОК е обявила обществена поръчка за купуване на 423 600 броя здравни книжки на прогнозна цена 1 440 240 лева, или по 3.40 лв. на книжка. Те се плащат от касата и се раздават безплатно на здравноосигурените. Количеството е прогнозно, НЗОК може да купи повече или по-малко книжки в зависимост от нуждите си. То е за осигуряване на документите за населението в следващите 3 години.

Касата периодично обявява търгове за здравни книжки - такива е имало през 2009 г. и 2012 г. Последният е спечелен от печатницата на БНБ и е за 1.1 млн. лв. От 2009 г. досега са отпечатани и раздадени 708 000 книжки. Преди това, при старта на реформата през 2000 г., бяха подготвени и раздадени 8 млн. книжки.

По принцип книжка трябва да има всеки здравноосигурен, но тя е нужна само при смяната на личен лекар и при лечение при зъболекар по линия на здравната каса. Въпреки че всеки има електронно досие, в което би трябвало да са отчетени всички дейности, които НЗОК е платила на негово име, плюс собствен уникален код за достъп, при зъболекар все още задължително се носи здравната книжка, в която медикът описва какво лечение е провел. Информацията служи за пред други зъболекари, тъй като годишно човек има право на определен брой манипулации - например 2 пломби и един преглед. Личен лекар също се сменя само с представяне на здравната книжка при новоизбрания общопрактикуващ, където той трябва да впише името си, плюс подпис и печат. Книжката е нужна и при по-продължително пътуване в страната или на почивка, тъй като, ако човек потърси чужд личен лекар, трябва да му предостави и този документ, за да получи медицинска помощ.

Периодично има нужда от нови здравни книжки, тъй като такива се раздават на новородени, има доста хора, които губят книжките си, но голям е и броят на хората, при които вече има толкова отчетени посещения при зъболекар през годините, че мястото в документа свършва и трябва да се издаде нов, поясниха от касата.

На фона на поръчката за здравни книжки в касата тече и търг за пръстовия отпечатък, който също ще идентифицира пациента, без да се налага той да носи книжни документи. Избраната оферта е за 477 000 лв. - в пъти по-малко от парите за под половин милион книжки, макар че тук големият разход ще е за четците за отпечатъците, които са над 280 лв. бройката. Това обаче явно е обичайна практика, тъй като, въпреки че от няколко години лекарите могат да се отчитат електронно пред касата, те още са длъжни да ходят и на крака пред районните каси и да носят и хартиени отчети.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.